/ Thinkstock/Getty Images
Набавянето на достатъчно количество сън често е "мисия невъзможна". Проучване, направено във Великобритания, показва, че жителите на Острова редовно не си доспиват. По този повод експерти, цитирани от в. "Дейли експрес", напомнят, че не е необходимо хората да прибягват до екзотични продукти, за да си осигурят качествен покой през нощта.

Всичко, което им е необходимо, са три елемента - магнезий, витамини от В групата и витамин D.

Три зеленчука, които трябва да хапвате през ноември (ВИДЕО)

Те могат да бъдат набавени чрез храненето или под формата на хранителни добавки.

Магнезий

Минералът играе роля в над 300 биохимични реакции в тялото, например за правилно функциониране на мускулите, за здрави кости, за регулиране на кръвното налягане.
Известно е също, че магнезият помага срещу безсъние. Изследване е установило, че елементът допринася за понижаване на "стресовия" хормон кортизол, който може да попречи на заспиването. В добавка към това, съдействайки за отпускане на мускулите, магнезият предизвиква спокойно "сънливо" усещане.

Ядките са сред най-полезните за очите храни
ThinkStock/Getty Images

Витамини от В групата

Проучване е установило, че витамините B3, B5, B6, B9 и B12 също улесняват заспиването. Това се обяснява със способността им да регулират нивата на аминокиселината триптофан, която играе роля в производството на хормона на съня мелатонин.

Под формата на добавки витамините от тази група често се предлагат в комбинация, наричана В комплекс.

Най-полезните храни за предпазване от настинка

Витамин D

Известно е, че "слънчевият" витамин D e важен за здравето на костите, зъбите и мускулите, както и за предпазване от сърдечносъдови заболявания. Проучване разкрива и ролята му за подпомагане на съня.

Главен готвач в британски хотел даде съвети как да приготвим идеалните яйца
ThinkStock/Getty Images

Пет знака, които показват, че имате здравословен проблем (ВИДЕО)

През зимата хората често страдат от недостиг на витамина заради липсата на достатъчно слънчева светлина. Британските здравни власти препоръчват да се приемат 10 мкг витамин D дневно.

Вижте храните, с които да си осигурите качествен сън

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook тук
БТА