Сред полезните храни срещу неприятностите, съпътстващи студения сезон, са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът
Сред полезните храни срещу неприятностите, съпътстващи студения сезон, са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът / ThinkStock/Getty Images
С падането на температурите се създават благоприятни условия за "развихрянето" на болестотворните микроби. Според експертите е мъдро решение хората да повишат защитните си механизми, включвайки определени храни в менюто си, за да могат по-лесно да противодействат на неприятните симптоми на настинка или грип като възпалено гърло, хрема, кашлица, температура, мускулни болки, главоболие.

10 неподозирани начина да се борим с настинката и грипа

Сред полезните храни срещу неприятностите, съпътстващи студения сезон, са бадемите, яйцата, пълнозърнестите продукти и спанакът, пише в. "Дейли експрес".

Хората често обвиняват хладното и мрачно време за неразположенията си, но характерните за сезона болести и потиснатост могат да се дължат и на недостига на определени вещества.

Чесънът - един от най-могъщите природни лечители

За да си ги набавим, диетоложката Джули Келоу препоръчва да наблягаме на определени продукти.

Бадеми

Бадемовите ядки помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. "зимна тъга"
Бадемовите ядки помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. ThinkStock/Getty Images

Бадемите са отличен източник на фибри, растителни протеини, ниацин (витамин B3), фолиева киселина, желязо, рибофлавин (витамин В2), магнезий - вещества, допринасящи за чувството за ситост и за понижаване на умората, която омаломощава организма и го прави по-податлив на болести.

Бадемовите ядки освен това помагат за регулиране на нивата на кръвната захар, чийто спад по това време на годината се свързва с т.нар. "зимна тъга".

Яйца

Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма
Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма ThinkStock/Getty Images

Яйцата съдържат вещества, които допринасят за правилното функциониране на организма в сезона на настинките, грипа и сезонната депресия - фолиева киселина, витамин D, триптофан.

Готвач разкри как се приготвят перфектните яйца

Пълнозърнести продукти

Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар
Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар ThinkStock/Getty Images

Присъствието на пълнозърнести продукти в менюто също помага за стабилизирането на нивата на кръвната захар, чийто спад се отразява неблагоприятно върху организма и настроението.

Осем храни и напитки за регулиране на кръвната захар

Спанак

Спанакът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С
Спанакът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С ThinkStock/Getty Images

Спанакът е отлично средство за добър сън, който е от изключително значение за правилното функциониране на имунната система. Зеленчукът е богат на желязо, фолиева киселина и витамин С и благодарение на тях също е мощен съюзник срещу умората.

Седем храни, които подсилват организма

За още любопитни новини харесайте страницата ни във Facebook
БТА