Храните за здрав сън – ядки, черен шоколад, банани и още...
Храните за здрав сън – ядки, черен шоколад, банани и още... / ThinkStock/Getty Images

Черният шоколад помага за здрав сън, защото съдържа магнезий - минерал, който е много важен за правилното функциониране на биологичния часовник, съобщи в. "Дейли мейл".

Малко хора осъзнават колко важен е магнезият за почти всички функции и тъкани в човешкото тяло. Той поддържа имунната система, предотвратява някои видове рак, намалява опасността от инфаркт.

Пет храни за здрав и спокоен сън

Учени от университетите на Единбург и Кеймбридж установиха, че той е свързан и с биологичния часовник, който определя заспиването и събуждането, освобождаването на хормони, регулира телесната температура. Техните експерименти показаха, че магнезият контролира и времето, когато се включват различните функции и колко ефикасно го правят.

Да спим голи е не само секси, но и здравословно

Учените са работили с трите основни вида биологични организми - човешки клетки, водорасли и гъби. И в трите нивата на магнезия се покачват и спадат в ежедневен цикъл. Молекулярният анализ показа, че това колебание е ключово важно за поддържане на биологичния ритъм на клетките. Той е много важен и за метаболизма и определя колко бързо клетките преобразуват храните в енергия.

Как правилно да наваксваме със съня?

Богати на магнезий са черният шоколад, листните зеленчуци, ядките, рибата, бобовите култури, пълнозърнестите храни, авокадото, киселото мляко, бананите, сушените плодове.

Резултатите от изследването са публикувани в сп. "Нейчър".

Източник: БТА