В президентската институция се проведе консултативна среща, на която бяха обсъдени рисковете и заплахите за България вследствие на потенциалната опасност от ескалация на войната в Украйна. 

"Още от първите часове на войната на 24 февруари свиках Консултативен съвет по националната сигурност и тук, в тази зала заклеймихме руската агресия срещу Украйна, като категорично недопустимо. От първия ден на тази война призовавам за прекратяване на бойните действия и мирно уреждане на конфликта със средствата на дипломацията. За съжаление, обаче, стремежът към военна победа на всяка цена заглушава призивите за мир. Разумът отстъпва на оръжията", заяви държавният глава Румен Радев.

По думите му решението на президента на Руската Федерация за частична мобилизация ще повиши интензитета на бойните действия, ще ескалира конфликта и е заплаха за сигурността с трудно предвидими последици. "Недопустимо е три десетилетия след края на Студената война отново да се разиграва ядрената карта, но колкото и абсурдно да звучи, тази заплаха не може да бъде пренебрегвана", посочи Радев. 



Той коментира и референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна. "Референдуми в зона на бойни действия, където до урните падат снаряди, са правен абсурд и България няма да ги признае", посочи президентът Радев. 

Държавният глава подчерта, че наред с ескалацията на конфликта, растат и рисковете за нашия регион, за Европа и за света. "Въпреки че към момента няма пряка военна заплаха за сигурността на страната ни, тези рискове се оценяват и се набелязват мерки за тяхното минимизиране. България работи усилено за гарантиране на своята сигурност чрез укрепване на националния отбранителен капацитет и изпълнение на своя ангажименти в колективната система за сигурност на Алианса", заяви Радев.

Според него рисковете от тази война не се се изчерпват с военната сигурност. "Като отговорен член на ЕС, България е част от общана външна политика и подкрепя санкционния режим на съюза, но Европа е длъжна паралелно с налагането на санкции, да търси активно механизми за минимизиране на риска от тези санкции, защото по този начин тя сама застрашава своя индустриален капацитет", посочи той

Румен Радев
Георги Димитров

Президентът даде за пример и нарастването на политическата и икономическата нестабилност. „Цената на ескалацията отново ще се плати от гражданите, които все повече изразяват открито своето безпокойство и недоволство от непосилните цени“, смята Радев и според него България е от най-засегнатите държави: „Ескалацията на конфликта може да засегне не само доставките на газ, но и доставките на петрол, производството на горива в България, работата на големите електроцентрали и доставките по море, а всичко това взето заедно е следващо задълбочаване на икономическата и социалната криза“.

Радев увери, че служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от тези кризи. Той определи като „критично важно“ за страната ни да има парламент и устойчиво редовно правителство.

"Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори и сега е времето да чуем партиите с амбиции да управляват как ще преодолеят политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство да вземат тежки, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт", коментира президентът. 

Румен Радев служебен кабинет шефове на служби
Георги Димитров


Коментар за отражението на войната в Украйна у нас направи и служебният министър-председател Гълъб Донев.

“Това, което правителството прави, е да бъдат подготвени абсолютно всички системи, които биха могли да бъдат засегнати от ескалацията на конфликта, да бъдат подготвени, така че да осигурим всичко необходимо за българския бизнес и българските граждани, да бъдат сигурни през есенно-зимния сезон, за това, че доставките и на газ, и на суров петрол ще бъдат гарантирани. Българския бизнес и граждани ще бъдат обезпечени”, каза той след края на консултативната среща и отрече към момента страната ни да е заплашена от петролно ембарго. 

Гълъб Донев
Георги Димитров

 

В срещата при президента Румен Радев освен министър-председателя, участваха заместник министър-председателят по икономическите политики и служебен министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев, заместник министър-председателят по обществения ред и сигурност и служебен министър на вътрешните работи Иван Демерджиев, заместник министър-председателят по социалните политики и служебен министър на труда и социалната политика Лазар Лазаров, министърът на отбраната Димитър Стоянов, министърът на енергетиката Росен Христов, министърът на икономиката и индустрията Никола Стоянов, заместник-министърът на външните работи Велислава Петрова.

А също така и
 заместник началникът на отбраната генерал-лейтенант Димитър Илиев, заместник-главният секретар на МВР Станимир Станев, председателят на Държавна агенция „Национална сигурност“ Пламен Тончев, заместник-председателят на Държавна агенция "Разузнаване" Асен Тутеков и директорът на Служба „Военно разузнаване“ бригаден генерал Венелин Венев.

Среща при Румен Радев
Георги Димитров

Среща при Румен Радев
Георги Димитров

Руският президент Владимир Путин обяви в сряда частична военна мобилизация в Русия.

Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние добре се вписваме в член 5, това гарантира националната ни сигурност. Така служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира последните събития в Русия и отговори на въпроса дали е застрашена сигурността на страната ни и НАТО.

„Българската армия е в постоянна бойна готовност. Засилили сме наблюдението и разузнаването в източната част на страната“, каза още служебният министър на отбраната.

Днес започна и гласуването на референдумите за присъединяване към Русия на контролираните от нея райони в Украйна. То ще продължи до 27 септември. Западът единодушно се обедини, че подобни референдуми нямат никаква легитимност и няма да бъдат признати.