Риск за националната сигурност на България има, но пряка заплаха няма. България е член на НАТО и в системата на колективна отбрана ние добре се вписваме в член 5, това гарантира националната ни сигурност. Така служебният министър на отбраната Димитър Стоянов коментира последните събития в Русия и отговори на въпроса дали е застрашена сигурността на България и НАТО. Руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия.

"Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо", каза Путин в обръщение към нацията.

Войната в Украйна: Путин обяви частична военна мобилизация в Русия

Мобилизацията в Русия води до ожесточаване на конфликта и трудна предсказуемост за края му, смята Стоянов. Всеки един конфликт, който е замразен, тлеещ или горещ конфликт - какъвто е този в Украйна, е риск за националната сигурност. Като се започне с потока на бежанци, използването на икономически средства - всичко това влияе по един или друг начин на националната ни сигурност. Ние го усещаме сами, виждаме какво става с цените, обясни министърът.

България предоставя безвъзмездно хуманитарна помощ на Украйна. На Украйна се предоставят 350 медицински пакета, които осигуряват медицинското обслужване на 35 000 граждани. Дарението е в отговор на получено искане от Украйна. Това каза още Стоянов на брифинга след заседанието на кабинета.

По време на заседанието на Министерския съвет приехме три важни документа, свързани с Министерството на отбраната, обясни той.

Бринк: Фалшивите референдуми и мобилизацията са признаци за провала на Русия

Единият документ, който е от изключителна важност за МО, е приемането на програма за приоритетни инвестиционни разходи на МО. В програмата влизат 13 проекта, които покриват само една част от необходимите способности.

По отнощение на националната сигурност считам, че е вредно да се пестят пари. Българската армия е подценявана повече от 30 години. Технологично ние изоставаме значително от нашите съюзници. Съвременната геополитическа среда изисква от нас да помислим в посока модернизация на Българската армия. Армията е необходима и важна и вие го видяхте в Карловско, посочи още Стоянов.

Приет е и Проект за инвестиционен разход за придобиване на 8 самолета F-16. Сумата по трите договора е 1 296 412 185 долара без ДДС. Очакванията са самолетите да пристигнат през 2027 ч.

Според министъра на отбраната изключително важно е придобиването на нова техника, защото разполагаме със стара съветска техника, която не може да поддържаме поради възникналите проблеми с конфликта в Украйна.