По този начин ще бъдат мобилизирани до 300 хиляди души
Руският президент Владимир Путин обяви днес частична военна мобилизация в Русия, предаде ТАСС.

Указът за частична мобилизация е подписан.

Мобилизационните мероприятия започват днес, изтъкна руският президент.

Общото събрание на ООН: Войната в Украйна, глобални кризи и нова фрагментация на света

"В рамките на частичната мобилизация на Русия на наборна военна служба ще подлежат само гражданите от запаса, особено тези с опит", каза Путин.

"Говорим за защита на териториите и Русия. Западът иска да унищожи страната ни. Западът се опитва да превърне украинския народ в пушечно месо", каза Путин в обръщение към нацията.

"Западът се опитва да потисне суверенни, независими центрове на развитие и да унищожи страната ни", каза Путин.

Той каза, че целта е "освобождаването на Донбас" и че "нарежда на правителството да даде легален статут на доброволците, воюващи в Донбас".

Остри реакции на Столтенберг, Шолц и Макрон за готвения от Русия референдум в Украйна

В телевизионното обръщение, както съобщава Ройтерс, той каза също, че повечето хора в региона не искат да се върнат към това, което той нарече "игото" на Украйна.

Президентът на Русия каза още, че "Западът не иска мир между Украйна и Русия".
 


Властите на ДНР и ЛНР съобщиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще се проведат от 23 до 27 септември. На 20 септември администрациите на Херсонска и Запорожка област обявиха плановете си да проведат референдуми на същите дати.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу каза, че в рамките на обявената частична военна мобилизация в страната на военна служба ще бъдат призовани 300 000 души, предаде ТАСС.

"Разполагаме с огромен мобилизационен ресурс от хора, които са отслужили, такива, които имат боен опит и военна специалност. У нас те са почти 25 милиона. По този начин разбирате, че тази мобилизация е частична мобилизация - едва 1 процент или малко повече, 1,1 процент от общия мобилизационен ресурс", отбеляза руският министър на отбраната в интервю за телевизия "Россия-24".

Шойгу заяви също, че загубите на Русия в хода на войната в Украйна са близо шест хиляди души.

"Не мога да не кажа, отдавна не сме говорили за това, за нашите загуби. Нашите загуби в хода на специалната операция възлизат на 5 937 души", каза министърът.
 
БТА, БГНЕС