/ БГНЕС
Германският канцлер Олаф Шолц заяви днес, че "фиктивните референдуми", които Русия възнамерява да организира в няколко украински области, са "неприемливи", предаде Франс прес.

Много ясно е, че тези фиктивни референдуми са неприемливи и не съответстват на международното право“, каза канцлерът пред журналисти в кулоарите на Общото събрание на ООН в Ню Йорк. „Всичко това е само опит за империалистическа агресия, която искат да облекат в такава форма“, добави Шолц, като призова Русия да изтегли войските си.

В Донбас и Херсон ще има референдуми за присъединяване към Русия

Установените от Москва власти в четири области на Украйна обявиха днес, че от 23 до 27 септември ще се състоят "референдуми" за присъединяване на тези територии към Русия.

Канцеларията на украинския президент се зарече да ликвидира руската "заплаха", а министерството на отбраната сравни тези референдуми с нацисткия Аншлус на Австрия през 1938 г.

Френският президент Еманюел Макрон нарече „пародия и провокация“ организирането на референдуми в Донбас.

„Всеки вот за анексиране би бил безсмислен от правна гледна точка. Смятам, че това, което Русия обяви, е пародия", каза той пред репортери на Общото събрание на ООН.

Макрон заяви, че очаква да разговаря с Путин в близките дни.

"Предвижда се през следващите дни да проведем разговори с г-н Путин, особено по ядрения въпрос", каза той по телевизия BFM.

Френският президент заяви, че вече е обсъдил въпроса за ядрената безопасност с руския президент, и уточни, че външните министри на двете страни също са обсъдили този въпрос. Той заяви, че в сряда сутринта ще проведе среща по този въпрос с ръководителя на МААЕ Рафаел Гроси. "В резултат на този разговор ще общуваме с Путин през следващите дни", уточни Макрон. 

Ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг осъди плановете на подкрепяните от Русия сили за провеждане на референдуми в Украйна, като предупреди, че те са поредната ескалация на войната, предизвикана от Кремъл.
"Фалшивите референдуми нямат никаква легитимност и не променят характера на агресивната война на Русия срещу Украйна. Това е поредна ескалация във войната на Путин", написа генералният секретар на Организацията на Северноатлантическия пакт в Twitter. "Международната общност трябва да осъди това крещящо нарушение на международното право и да засили подкрепата си за Украйна", добави той.
БТА