Херсон
Херсон / БГНЕС
Подкрепяните от Москва сепаратисти в източния украински регион Донбас и в Херсон заявиха, че от 23 до 27 септември ще проведат референдуми за присъединяване към Русия.

Според официални лица и информационни агенции гласуването ще се проведе в самопровъзгласилите се Донецка (ДНР) и Луганска (ЛНР) република, а също така и в окупиран Херсон. Руският президент Владимир Путин призна двете републики в Донбас за независими малко преди да изпрати войски в Украйна през февруари. Присъединяването им към Русия би представлявало сериозна ескалация на военните действия в Украйна, съобщи АФП.

"Народният съвет реши... да определи дните на референдума за 23-27 септември", заяви официалният представител на сепаратистите Денис Мирошниченко, цитиран от Луганския информационен портал.

Малко след това официалната информационна агенция на Донецк обяви, че на нейна територия референдумът ще се проведе на същите дати.
В отделно изявление лидерът на самопровъзгласилата се ДНР Денис Пушилин поиска от Путин да разгледа възможността регионът да стане част от Русия "възможно най-скоро".

"Многострадалният народ на Донбас заслужава да бъде част от Великата страна, която винаги е смятал за своя Родина", заяви Пушилин в социалните мрежи.

Контролираната от Русия Херсонска област в Южна Украйна също ще проведе референдум за присъединяване към Русия от 23 до 27 септември, съобщи назначеният от Москва ръководител на областта Владимир Салдо.

"Сигурен съм, че влизането на Херсонска област в състава на Руската федерация ще обезпечи нашата територия и ще възстанови историческата справедливост", написа Владимир Салдо в изявление в социалните мрежи.
БГНЕС