Представител на назначените от Москва власти в окупираната Херсонска област в Украйна каза днес, че плановете за референдум за присъединяване на региона към Русия са били "поставени на пауза" заради ситуацията със сигурността, съобщи ТАСС.

Кирил Стремоусов, заместник-ръководител на назначената от Русия военно-гражданската  администрация в Херсонска област, заяви също, че жизненоважният Антоновски мост, който пресича река Днепър близо до Херсон, е непроходим за автомобили след седмици на украински обстрел, предаде Ройтерс.

Херсон остана без вода и електичество

По-рано назначени от Русия служители предположиха, че референдуми за присъединяване към Русия ще бъдат произведени този месец в южния регион, в съседната Запорожка област, както и в самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република, за да съвпаднат с местните избори в Русия.

Почти цялата Херсонска област беше превзета от руските сили през март и Херсон остава единственият украински провинциален център, превзет от руските войски, навлезли в страната на 24 февруари.

През последните седмици руският контрол над Херсон, който осигурява сухопътна връзка за руските сили до и от анексирания Крим, се оказва все по-нестабилен, отбелязва Ройтерс.

Зеленски: Украйна ще си върне цялата територия, окупирана от Русия (ВИДЕО)

Поредицата от убийства на назначени от Русия служители в региона стигна своята кулминация на 30 август с разстрела на Алексей Ковальов, бивш депутат от партията на украинския президент Володимир Зеленски, който се беше присъединил към назначената от Москва регионална администрация.

Миналата седмица Украйна заяви, че е започнала контраофанзива, целяща възстановяване на контрола й над Херсонска област, след обстрел на мостове и складове за боеприпаси в продължение на седмици.
БТА