Украинският президент Володимир Зеленски обеща страната му да си върне цялата територия, окупирана от Русия, предаде Франс прес.

"Украйна е на път да си върне това, което е нейно, и накрая ще си върне всичко – Харковска, Луганска, Донецка, Запорожка и Херсонска област, Крим, водите на Черно и Азовско море", подчерта Зеленски в традиционното си вечерно видеообръщение. "Окупаторите трябва да знаят, че ще ги изтласкаме обратно до нашата граница - линия, която остава непроменена (за нас)", добави той.

В същото време Зеленски отказа да коментира появилите се информации, че въоръжените сили на Украйна са започнали голяма контраофанзива в южната част на страната.
 

"Някой да иска да знае какви са плановете ни? Няма да чуете конкретни данни от някой наистина отговорен човек. Защото това е война", заяви лаконично украинският президент, цитиран от Асошиейтед прес.

Украинските въоръжени сили провеждат контраофанзива на юг и са пробили руските отбранителни линии в няколко сектора от фронтовата линия близо до град Херсон, каза междувременно съветник на Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Във видеоинтервю, публикувано в ЮТюб, Олексий Арестович заяви още, че са подложени на обстрел фериботите, които Русия използва за снабдяване на окупираната от нея част от Херсонска област на западния бряг на река Днепър. В резултат снабдяването по мостове и чрез фериботи е прекъснато или почти прекъснато, каза той, цитиран от УНИАН.

Украйна започна дългоочакваната контраофанзива на юг

Арестович не даде повече подробности, като само спомена за "малко сладко настъпление".

Вчера телевизия Си Ен Ен обяви, че украинската армия е освободила четири села близо до Херсон.

Снощи руското министерство на отбраната каза, че са отблъснати украински опити за контраофанзива в Херсонска и Николаевска област в Южна Украйна, като са нанесени тежки загуби на противника.

Твърденията и на двете страни в конфликта не са потвърдени по независим път.
БТА