Украински военни
Украински военни / БГНЕС
Украинските военни започнаха дългоочакваната контраофанзива срещу руските сили в южната част на страната, съобщиха от южното командване.
Говорителят на командването Наталия Хуменюк потвърди офанзивата на брифинг и заяви, че тя включва Херсонска област.

Украйна редовно заявява намерението си да си върне южната част на страната и по-специално град Херсон - единствената регионална столица, която Русия успя да превземе от Украйна, откакто нахлу преди шест месеца.

Швеция ще предостави още военна помощ на Украйна

Регионът се намира на север от контролирания от Русия Кримски полуостров и има брегове на Черно и Азовско море.

Хуменюк заяви на брифинга, че неотдавнашните удари по южните логистични маршрути на Русия "безспорно са отслабили врага". През последните седмици са били поразени повече от 10 руски склада за боеприпаси.

Тя обаче отказа да бъде въвлечена в даването на повече подробности за новата офанзива.

Борел: ЕС ще предостави нова военна помощ на Украйна в размер на 500 млн. евро

Силите на Русия в южната част на страната са "не са за подценяване" и са били подсилвани в продължение на дълго време, каза тя на брифинга.

"Контраофанзивата вече продължава от известно време (в смисъл) да изтощим противника и да не му дадем възможност да напредне", заяви Хуменюк пред обществената телевизия "Suspline", като добави, че офанзивната фаза от нея е започнала.

Малко след съобщението началникът на президентската администрация на Украйна Андрий Ермак написа загадъчно съобщение в Telegram, в което обяви, че "Херсон е напред".
 
БГНЕС