Случващото се в Украйна зае централно място в изказванията на световните лидери пред Общото събрание на ООН до сега. Очаква се войната на Москва срещу Киев да е във фокуса и на днешните речи. Пред Генералната Асемблея се чуха предупреждения за заплахата от нова ера на разделение заради войната и други кризи, включително изменението на климата.

Президентът на САЩ Джо Байдън ще направи обръщение към Общото събрание на ООН днес, както и украинският президент Володимир Зеленски - единственият лидер, на когото е разрешено да говори чрез видеотранслация.

Остри реакции на Столтенберг, Шолц и Макрон за готвения от Русия референдум в Украйна

Очаква се Байдън да говори за войната в Украйна и световния ред. В разрез с традицията за президентите на САЩ той не говори през първия ден, тъй като пътува до Великобритания за погребението на кралица Елизабет II. Президентът на САЩ Джо Байдън смята да настоява за реформиране на Съвета за сигурност на ООН, по време на речта си пред Общото събрание, заяви съветникът на Белия дом по националната сигурност Джейк Съливан.

Американските официални лица са разочаровани от ветото на Москва върху мерките и декларациите на Съвета за сигурност във връзка с руската инвазия в Украйна, Байдън може да настоява за реформи на четири очи пред генералния секретар на ООН и други официални лица или да ги представи публично, каза още Съливан.

Сред другите оратори ще бъде и иранският президент Ебрахим Раиси, който отлетя за Ню Йорк въпреки протестите в страната му след смъртта на млада жена, арестувана от "моралната полиция".

Късно вчера от трибуната на ООН германският канцлер Олаф Шолц заяви, че светът е "изправен пред нова фрагментация" след години на надежда след края на Студената война и обединението на собствената му държава.

"Пред нас се натрупват големи глобални кризи, които се комбинират и подсилват една друга. Някои дори виждат в това предвестник на един свят без правила", каза той. Шолц заяви, че президентът Владимир Путин, който нахлу в Украйна през февруари, "ще се откаже от войната и империалистическите си амбиции само ако осъзнае, че не може да я спечели". "Ние заставаме твърдо на страната на тези, които са атакувани - за защита на живота и свободата на украинците и за защита на нашия международен ред", каза той.

Френският президент Еманюел Макрон определи руската инвазия като "завръщане към нова ера на империализъм и колониализма" и предупреди, че бездействието рискува да "разруши световния ред, без който мирът е невъзможен. Не става въпрос за избор на една страна между Изтока и Запада, или Севера или Юга. Това е въпрос на отговорност пред Устава на ООН", каза той.

Зеленски за действията срещу Русия: Това не е затишие, а подготовка за следваща серия

"Отвъд войната съществува риск от разделение в света по причини, както пряко, така и косвено свързани от конфликта", каза Макрон.

Японският министър-председател Фумио Кишида, говорейки пред Общото събрание на ООН, осъди нахлуването на Русия в Украйна като дестабилизиращо до основи международния ред и заяви, че трябва да надделее върховенството на закона, а не принудата на силата. "Нахлуването на Русия в Украйна е поведение, което потъпква философията и принципите на Устава на ООН ... То никога не трябва да бъде толерирано", заяви японският премиер. Кишида, който е родом от Хирошима - първият град, пострадал от атомна бомбардировка, осъди и заплахата за употреба на ядрени оръжия, отправена от Русия.

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган призова за "достоен изход" от продължаващата вече седем месеца криза, предизвикана от руската инвазия в Украйна.

Ердоган използва добрите си работни отношения както с Москва, така и с Киев, за да се опита да намери дипломатическо решение на войната.
Той разговаря по телефона с украинския президент Володимир Зеленски малко преди да се обърне на сесията на Общото събрание на ООН с настоятелен призив за мир.

В Донбас и Херсон ще има референдуми за присъединяване към Русия

"Заедно трябва да намерим разумно практично дипломатическо решение, което да даде и на двете страни достоен изход от кризата", заяви Ердоган пред ООН.

Той допълни, че трайният мир трябва да се основава на защитата на териториалната цялост на Украйна.

"Ще продължим да увеличаваме усилията си за прекратяване на войната, която отново се разгоря през последните дни, въз основа на териториалната цялост и независимостта на Украйна. Приканвам международните организации и всички държави да окажат искрена подкрепа на усилията на Турция".
БГНЕС