/ Георги Димитров
Служебното правителство полага всички усилия, за да смекчи ефектите от кризите, в своите времеви и нормативни рамки, които често изостават от динамиките на процесите поради липса на работещ парламент. Затова е критично важно България да има парламент и устойчиво редовно правителство. Това заяви президентът Румен Радев след края на проведената при държавния глава Консултативна среща за последиците от ескалацията на войната в Украйна. 

„Само след седмица ни предстои да проведем изключително важни избори. Тук е времето да чуем партиите, с амбиции да управляват, как ще преодоляват политическата криза и около какво ще се обединяват, за да постигнат управленско мнозинство. Сега е моментът за обединение пред лицето на кризата и пред лицето на всички рискове и заплахи. Сега е моментът партиите да привлекат гражданите да гласуват, за да се постигне такава избирателна активност, която да даде достатъчна легитимност на следващия парламент и правителство, за да вземат тежките, но важни стратегически решения с дългосрочен хоризонт“, каза още Радев. 

Според него партиите трябва по-ясно да изразят своите програми и предлаганите от тях мерки за справяне с тежките кризи, както и за повишаване на доходите, надмогвайки „демагогията и личните нападки“. 

„Сега е моментът да разберем как новият парламент и редовното правителство ще преведат българите през кризата, през тежката зима, особено най-уязвимите социални групи. Сега е моментът да разберем ще продължат ли усилията за диверсификация на всички възможни източници и маршрути“, допълни още държавният глава. 

„Как ще защитим в учебниците нашата история, език и литература? Как ще се борим срещу тютюнопушенето, алкохола, наркотиците и обездвижването сред младите хора, където сме заели едни от първите места в Европа? Как ще подходим към един от най-важните проблеми пред нашето общество – дълбоката демографска криза? Ще подкрепи ли следващият парламент със свое решение приетата от служебното правителство програма за приоритетни проекти за модернизация на Българската армия, които да водят към укрепване на нашия национален отбранителен капацитет? Ще допуснем ли България да загуби способност и национално достойнство да не може да охранява собственото си въздушно пространство в интегрираната система за противовъздушна отбрана на Алианса?“, обърна се държавният глава към политическите формации.

Той призова партиите да дадат отговор и за параметрите на дългоочакваната правосъдна реформа, която, по думите му, трябва да укрепи държавността и да утвърди върховенството на закона. 

„Нека чуем ясни отговори по тези въпроси преди гражданите да са дали своя глас и да започнат преговори и договорки за съставяне на коалиция, без да са ясни предварително поети ангажименти. Очаквам политическите партии да имат ясна позиция по тези и други важни за България въпроси“, каза още президентът.