Те се поклониха пред Паметника на спасителите на българските евреи
Десетки хора образуваха жива верига в Бургас за да покажат, че са против войната.

Радев: Спасението на българските евреи е резултат на нравствения капитал на цели поколения

Живата верига бе образувана в района на Паметника на благодарността, където бе почетена 79-ата годишнина от спасението на българските евреи от Холокоста и паметта на загиналите 11 343 евреи от Беломорска Тракия, Вардарска Македония и Пирот.

Да се поклонят пред паметника се събраха представители на институции, общественици, ученици, граждани. Алберта Алкалай, потомка на спасени бургаски евреи, каза, че днес историята се раздира и човечността е на изпитание.

Тя призова хората да си припомнят подвига на онези българи, които със спасяването на евреите са допринесли за най-големия морален капитал - да останеш човек в нечовешки времена.

Външните министри на Русия и Украйна не успяха да договорят мир

"На фона на проявените смелост, морал, саможертва, доблест и чест от български депутати, православната църква, интелектуалци и обикновени граждани още по-отчетливо се открояват призивите за мир и солидарност.

Те са доказателство, че обединени от чиста кауза можем да преобърнем историята. Когато в Европа отново се води война и се дават невинни жертви, не можем да останем безучастни", каза Алкалай.

Участници във възпоменателната церемония издигнаха призиви за единство, приятелство, взаимопомощ, съгласие и памет. Хванати за ръце, те образуваха верига с надежда, посланията им да изиграят своята роля за възстановяването на мира.
БТА