Румен Радев
Румен Радев / БГНЕС
Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва, посочва държавният глава
По традиция на 10 март отбелязваме светлия подвиг на спасението на българските евреи и в същото време скърбим за всички жертви на онази жестока и мрачна епоха.
През 1943 г. българският народ храбро издържа едно от големите си исторически изпитания и направи това, което малцина други в Европа успяха или пожелаха да сторят. Фундаментът на това спасение бе в огромния нравствен капитал на цели поколения. Надгради го будната съвест на България – православната църква, народни представители, политически и обществени лидери, мнозинството обикновени българи. Това заявява президентът Румен Радев с обръщение по повод годишнината.
 
"Отхвърлили удобството на конформизма, изправили се срещу безразличието, предците ни не позволиха депортацията на своите съседи, съученици и приятели евреи. Така те завещаха и на нас частица от своята дързост и доблест, от вярата в човешкия живот", подчертава държанивят глава.

79 години от спасяването на българските евреи
 
"През последните дни живеем с усещането, че светът се намира на исторически кръстопът, който може да възроди непростими грешки от миналото, да посее семената на нови неправди и страдания. Ето защо днес примерът на нашите предци грее особено ярко. И не е случайност, че много българи, достойни техни наследници, отварят сърцата си – този път за невинните жертви на една братоубийствена война", посочва още Радев.
 
"Историята за чудото, сътворено от малка България в най-мрачните за Европа години, трябва да се разказва. За да не забравяме, че с общи усилия можем да се обединяваме около доброто и да даваме надежда там, където е най-нужна. Поклон пред спасителите на българските евреи!", завършва словото си той.