Руският външен министър Сергей Лавров заяви, че не вярва, че противопоставянето на Русия със Запада заради Украйна ще доведе до ядрена война, съобщи Ройтерс. "Не искам да вярвам и не вярвам, че може да започне ядрена война", каза Лавров пред репортери, когато бе попитан дали ще има ядрена война. Лавров заяви това след разговори в Турция с украинския си колега Дмитро Кулеба.

Руският външен министър каза, че слуховете за потенциална руска атака срещу бившите съветски балтийски държави "изглеждат като стари мистификации".

Външните министри на Русия и Украйна не успяха да договорят мир

Руският дипломат №1 посочи, че Русия иска Украйна да е приятелски настроена към Москва, демилитаризирана и да не представлява заплаха за Москва и руската култура. В тази връзка той посочи, че Западът пренебрегва репресиите срещу рускоговорящите и руската култура в Украйна.

Лавров изрично посочи, че Русия не иска никога повече да зависи от Запада – както от западни компании, така и от западни държави. Във връзка с появилите се опасения как ще реагира Москва на санкциите срещу износа на неин петрол и газ, руският външен министър посочи, че Русия никога не е използвала нефта или газа като оръжие.

Той също така заяви, че президентът Владимир Путин няма да откаже среща с украинския си колега Володимир Зеленски, за да бъдат обсъдени "конкретни" въпроси. Лавров вижда в реакцията на Запада доказателство за това колко застрашена е Русия – дори самото й право да бъде на географската карта на света било застрашено, отбелязва Ройтерс.

Русия обяви, че напуска Съвета на Европа

Руският външен министър отново посочи, че през март Украйна планирала военна акция срещу самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народни републики.

„Въпреки нашите дългогодишни напомняния, увещания, призиви, предложения, никой не ни слушаше.“ По неговите думи налице са факти, според които Украйна щяла да извърши през март „щателно планирано“ нападение срещу двете сепаратистки републики.
БТА