Русия напуска Съвета на Европа, съобщи МВнР на страната, цитирано от руските РИА и ТАСС. Това на практика означава, че страната може да спре да се съобразява с Европейската конвенция за правата на човека.

"Враждебните към Русия страни от ЕС и НАТО продължават линията на разрушение на организацията и общото хуманитарно-правно пространство в Европа", аргументира се Москва. "Русия няма намерение да се примирява с вредителските действия на колективния Запад, който насажда "ред, основан на правила", с цел той да замени международното право, потъпквано от САЩ и техните сателити", се казва още в документа. 

След атаката срещу детска болница: Три жертви и ранени бременни жени в Мариупол

В изявление на ведомството се посочва, че руската страна не възнамерява повече да се примирява с "подривните действия", извършвани от западните страни.

"Русия няма да участва в превръщането на най-старата европейска организация в поредната площадка за магии на западното превъзходство и нарцисизъм. Нека се радват на общуването един с друг, без Русия", посочват още от външното министерство. По-късно говорителят на Кремъл коментира, че спирането на руското участие в работата на Съвета на Европа предполага, че Русия ще се оттегли и от всички механизми и институции на организацията, включително от Европейския съд по правата на човека.

На 25 февруари, Съветът на Европа реши да ограничи правото на Русия в организацията заради военната операция в Украйна. Съветът уточни, че не изключва Русия и тя ще остане член на организацията и страна по конвенциите, включително Европейската конвенция за правата на човека.

Белият дом предупреди, че Русия може да се готви да използва химическо оръжие в Украйна

Русия влезе в Съвета на Европа като 39-та държава — член през февруари 1996 г. В същата година тогавашният президент Борис Елцин издава указ № 724, налагащ мораториум върху смъртното наказание.
 
РИА/ТАСС