След близо два часа разговори, срещата между външните министри на Русия и Украйна приключи без договорка за прекратяване на огъня. Тя се проведе в рамките на Дипломатическия форум в Анталия, a след нея двамата министри дадоха отделни пресконференции. Разговорите протекоха във формат „без вратовръзки”.

Турция среща
БГНЕС


"Русия е настроена за сериозен диалог в преговорите с Украйна", обяви на своя брифинг първия дипломат на Москва Сергей Лавров. Той коментира още, че Москва ще продължи ежедневното отваряне на хуманитарни коридори в Украйна. И повтори тезата на Кремъл, че местните сили умишлено използват мирните жители като жив щит, а после обвиняват Русия.




От своя страна Дмитро Кулеба коментира, че не е постигнато съгласие за 24-часово прекратяване на военните действия, „но усилията продължават”. "Изглежда, че в Русия има други лица, които взимат решения по този въпрос", обясни той. Външният министър на Украйна беше категоричен, че страната му няма да капитулира пред Русия. "Искам да повторя, че Украйна не се е предавала, не се предава и няма да се предаде". Кулеба определи срещата като "трудна", като обвини колегата си, че е донесъл на масата "традиционния наратив" срещу Украйна.

  Все пак той подчерта, че страната му е готова да търси балансирани дипломатически решения на кризата с Русия. 

"Русия не атакува Украйна и планира да атакува други държави", категоричен бе в същото време Лавров. По думите му Русия е била "заплашена и е трябвало да защити регионите Донецк и Луганск". Той също така заяви, че "специалната военна операция" ще продължи.

"По инициатива на нашите турски приятели, днес говорихме основно по хуманитарни въпроси. Обяснихме какви мерки предприемат нашите военни на място, за да помогнат за облекчаване на тежкото положение на цивилните, които се оказаха до голяма степен заложници. Те са използвани от батальоните на т. нар. доброволци и силите на териториалната отбрана като жив щит“, каза ръководителят на руското дипломатическо ведомство. "Западът се държи опасно, като снабдява Украйна със смъртоносни оръжия и не е известно къде ще се окажат накрая доставените ракетни установки. Онези, които доставят оръжия на Украйна и наемниците там, трябва да осъзнаят опасността от това, което вършат", предупреди още Лавров.

Преди тристранната среща, външният министър на Турция Мевлют Чавушоглу се разговаря поотделно първо украинския си колега, след което и с руския министър на външните работи.

Турция среща
БГНЕС

На срещата между Лавров и Кулеба присъства и турският външен министър Мевлют Чавушоглу. Лавров и Кулеба разговаряха в петзвезден хотел на брега на Средиземно море.

Турция среща
БГНЕС

Тристранната среща на високо равнище между Турция, Русия и Украйна е част от усилията на Турция да посредничи между враждуващите страни. Турските медии подчертават, че над 330 журналисти от 34 страни следят първия контакт на високо ниво между Москва и Киев след руското нахлуване в Украйна.

БГНЕС