Външните министри на Русия и Украйна ще се срещнат на 10 март в Анталия. Това съобщи първия дипломат на Турция Мевлют Чавушоглу, а информацията беше потвърдена и от говорителя на руското външно министерство Мария Захарова.

Срещата между Дмитро Кулеба и Сергей Лавров ще се проведе в рамките на дипломатическия форум, който ще домакинства южната ни съседка.

Киев и Москва се готвят за нов кръг от преговори

"Съгласно споразумението, постигнато по време на телефонен разговор между президентите на Русия и Турция, по инициатива на турския лидер, в кулоарите на дипломатическия форум в Анталия, се планира контакт между руския външен министър Сергей Лавров и украинския външен министър Дмитро Кулеба, с участието на турския външен министър Мевлют Чавушоглу“, заяви Захарова, цитирана от РИА Новости.

През уикенда Турция проведе засилена дипломация с Русия и Украйна. Президентът Ердоган разговаря дълго с Путин и му предложи страната да домакинства евентуални преговори. В неделя пък Мевлют Чавушоглу разговаря последователно със Сергей Лавров и Дмитро Кулеба.

Запазвайки неутралната си и балансирана позиция, Турция продължава дипломатическите си усилия за деескалация на конфликта в Украйна, като призовава всички страни да проявяват сдържаност, отбелязва БГНЕС. Макар че Анкара се противопоставя на международните санкции, целящи да изолират Москва, тя също така затвори Босфора и Дарданелите по силата на пакт от 1936 г., което ѝ позволява да попречи на някои руски кораби да преминават през турските проливи.

Ердоган към Путин: Да открием заедно пътя към мира

Като член на НАТО Турция граничи с Украйна и Русия в Черно море и има добри връзки и с двете страни.

От началото на конфликта Анкара предложи да посредничи между двете страни и да бъде домакин на мирни преговори, подчертавайки подкрепата си за териториалната цялост и суверенитета на Украйна. След като неотдавна нарече руската инвазия неприемливо нарушение на международното право, Турция внимателно формулира реториката си, за да не обиди Москва, с която има тесни връзки в областта на енергетиката, отбраната и туризма.