Огромна бежанска вълна в Китен. Над 1000 украински граждани се очаква да бъдат настанени в хотели и почивни бази в курортното градче.

БГНЕС

Първите 150 бежанци, предимно майки с деца, вече са пристигнали и са настанени в базата на детски лагер. Част от децата, които сега бягат от войната са идвали тук на почивка, като 12- годишната Настя.

„Тогава беше друга атмосферата, беше весело, имаше много деца, всичко беше устроено имаше персонал, аниматори. Сега няма нищо, сами си готвим. Вчера с приятелката ми ходихме по стаите да разнасяме тоалетна хартия, одеяла, защото е много студено! Искам да се върна вече в къщи и да видя брат си, баща си и котката си”, разказва Настя.

БГНЕС

Управител на базата е Александър Лишански, който досега е организирал детските лагери в Китен. Той моли държавата за помощ, тъй като в сградата е много студено.

„Много е студено, сега основното е да помолим за помощ за отопление. Да стоплим ресторанта, където се хранят децата, за да могат да играят децата, няма къде да играят, навсякъде е много студено”, казва Лишански

БГНЕС

За да се запозная на място със ситуацията дойде и зам.-областният управител Пламен Янев. Той поясни, че от очакваната държавна помощ от 40 лв. на ден за бежанец могат да се възползват само тези украинци, които поискат убежище. Останалите се водят туристи.

БГНЕС

„Хората, които не поискат убежище, ще продължат да разчитат на дарения. Това е до момента политиката на правителството. Ние сме осигурили поне храна за седмица напред. Търсим производител на палети, който да дари известно количество”, обясни Янев

БГНЕС

Кметът на Китен Николай Марков съобщи, че още три почивни бази отварят, за да посрещнат бежанци. В Китен тези дни се очаква да пристигнат близо 1000 бежанци от Украйна. Кметството моли за помощ държавата и бизнеса, за да не стигне до хуманитарна криза.
БГНЕС