Млада жена, избягала от войната в Украйна, роди първото си дете в силистренската болница. Малкият Ерик се е появил на бял свят на 6 март.

19-годишнта Оля Ребчук е студентка от Одеса. Бременна в деветия месец е успяла да избяга от ужаса на войната, заедно с родителите на съпруга си. Намират подслон Силистра, където снощи се ражда малкият Ерик.

„В колата бяхме 5 човека и малко дете, беше страшно, но успяхме да стигнем. Нямаше как да остана да родя в Украйна“, разказва Оля. Василиса, баба на бебето, сподели:

Откриха денонощен телефон в Силистра за бежанци от Украйна

„Изключително сме благодарни на хората, които ни помогнаха. Никога не сме си представяли, че може да има толкова милосърдие от хора, които не ни познават“. Въпреки стреса от войната и тежкото пътуване, Оля ражда здраво дете. Малкият Ерик тежи 3,3 килограма и е с дължина 52 сантиметра.

„Раждането беше трудно, но всички в болницата бяха прекрасни“, каза Оля Ребчук. Завеждащият АГО в МБАЛ-Силистра Д-р Веселин Гавазов заяви, че жената е в добро здравословно състояние. „Няма никакви проблеми след операцията и детето е добре засега“.

Семейството се надява войната да свърши, за да се прибере у дома. „Ако войната не свърши, може да останем тук. Готови сме да работим дори и благотворително. Бихме останали и възпитали малкия Ерик в тази прекрасна страна“, каза Василиса.

В социалните мрежи вече започна кампания за събиране на помощи за нея и бебето. За семейството е осигурено жилище. 
БГНЕС