/ БГНЕС

Руското правителство може да поеме активите на чуждестранни компании, които се изтеглят от Русия. Това заяви Владимир Путин по време на телевизионно заседание на правителството, посветено на последиците от санкциите.

Путин посочи, че Русия може да „въведе външно управление“ на тези предприятия, които затварят производствените си мощности, и след това „да предаде тези предприятия на тези, които желаят да работят“. „Ще намерим законен начин да направим това“, казва той, цитиран от BBC.


По-рано пред министрите Путин заяви, че Москва продължава да изнася петрол и газ, включително през Украйна, където Кремъл изпрати войски преди три седмици, предизвиквайки вълна от скъпоструващи му западни санкции. 

"Ние спазваме всички наши задължения по отношение на енергийните доставки", каза руският президент и допълни, че "дори газопреносната система в Украйна е запълнена на 100 процента съгласно договорите".

Владимир Путин бе категоричен, че страната му не е виновна за покачването на цените. "Това е резултат от техните собствени грешни изчисления - не ни обвинявайте, нас", заяви още той.

"Те се опитват да се споразумеят със страните, на които самите те наложиха незаконни ограничения. Те са готови да се помирят с Иран и незабавно да подпишат всички документи. И с Венецуела също. Те отидоха във Венецуела, за да преговарят с тях. Но нямаше нужда да се налагат тези нелегитимни санкции", каза той на заседанието.

"Същото ще се случи и в отношенията с нашата страна. И аз не се съмнявам в това", каза руският президент.