Европейската комисия изложи план на страните от ЕС за пълно спиране на доставките на въглища, нефт и газ от Русия, който трябва да бъде осъществен до 2030 г. Това се посочва в публикувания план на ЕК, наречен REPower EU.

"Европейската комисия предложи план, който да направи ЕС независим от руските изкопаеми горива много преди 2030 г., като се започне с газа", се казва в документа. Той подчертава, че решението е взето в резултат на конфликта в Украйна.

САЩ се готви да забрани доставките на петрол и газ от Русия

Според план на ЕК, страните от ЕС трябва да намалят зависимостта си от руските газови доставки с 67% до края на тази година заради конфликта в Украйна. В плана на Европейската комисия се подчертава, че цените на енергията в Европа вече са се превърнали в "остър и задълбочаващ се проблем".

"Планът включва серия от мерки в отговор на нарастващите цени на енергията в Европа и за запълване на капацитета за съхранение на газ за следващата зима. Планът включва диверсификация на доставките на газ, ускоряване на прехода към възобновяеми източници на газ и замяна на газа при отоплението и производството на електроенергия. Всички тези мерки ще намалят търсенето на руски газ с две трети (67%) до края на тази година", се казва в документа.

ЕК ще задължи всички страни от ЕС да запълнят подземните си газохранилища (ПГХ) на поне 90% до 1 октомври всяка година.

Петков: Подкрепяме Украйна в борбата ѝ за свобода, но не можем да спрем вноса на петрол и газ

"До април Европейската комисия възнамерява да представи законодателно предложение, което ще изисква всички съоръжения за ПГХ в Европейския съюз да бъдат запълнени поне на 90% до 1 октомври всяка година", се казва в документа.

Това предложение ще включва мониторинг и контрол на нивото на запълване, както и споразумения за солидарност (взаимна подкрепа) между страните от ЕС", се казва в документа.

БГНЕС