/ БГНЕС
Засега ЕС няма да налага санкции на Русия по линия на износа на газ и петрол, заяви премиерът
България подкрепя напълно Украйна в нейната борба за свобода, мерките ще бъдат подкрепени и сигурно засилени, но за газа и петрола няма да се вкарват санкции засега. Това заяви пред журналисти в кулоарите на Народното събрание премиерът Кирил Петков, който преди това проведе видеовръзка с европейски лидери по темата за военния конфликт в Украйна.

Петков обясни, че на разговорите са обсъдени санкциите спрямо Руската федерация, като много от държавите са се обединили около становището, че засега руските газ и петрол няма да попадат под тях. 

"Изцяло подкрепяме Украйна, изцяло сме за това, че не може една чужда държава да нарушава международните закони и да бомбардира друга държава, изцяло подкрепяме съществуващите мерки, работим с ЕС за тези мерки да бъдат с максимално голяма сила, но неща, които не можем да си позволим, са да спрем вноса на петрол и вноса на газ", каза министър-председателят и допълни: "Не искам да звучим като някакви меки съюзници в ЕС, ние сме ЗА мерките, но тази част не можем да си я позволим".

Попитан кои други държави споделят тази позиция, Петков заяви, че не би могъл да коментира преди лидерската среща във Версай.

Правителството гарантира - няма риск за доставките на петрол

По думите на Петков, докато нямаме истинска диверсификация, сме много зависими. 

Премиерът заяви, че правителството ни обсъжда всички възможни сценарии и работи върху тях, ако евентуално Русия спре доставките на газ за Европа. 

"Все пак предпочитаме да не се стига до там", допълни той. 

Петков: Всява се паника, гориво има и няма да свърши

Министър-председателят заяви ясно, че няма европейска държава, която ще изпраща войски, където и да е било в Украйна.

Единственото нещо, с което можем да съдействаме при този кофликт, е с хуманитарна помощ, посочи Петков.