/ / iStock/Getty Images

Белият дом може да обяви забрана за внос на руски енергийни продукти още днес, съобщи високопоставен служител на администрацията. Очаква се президентът да направи този ход след натиска на законодателите от двете партии да накажат Русия за нахлуването ѝ в Украйна.

„Президентът Джо Байдън възнамерява да спре закупуването на петрол и природен газ от Москва, тъй като цените им в САЩ рязко се покачват“, съобщи от своя страна агенция Блумбърг. „Цените на природния газ ще се повишат, като Путин предупреждава, че барелите ще достигнат 300 долара“.

Администрацията на Байдън е подложена на натиск да действа от края на миналия месец, когато Владимир Путин нареди непровокирано и кърваво нахлуване в Украйна.

Съобщава се, че европейските съюзници не се присъединяват към забраната, но са обсъждали въпроса с американските служители.

Това се случва в момент, когато Путин заплаши да затвори кранчето на руския газ за Европа в отговор на бойкота на износа на енергия от страната му, което може да доведе до повишаване на цената на суровия петрол до зашеметяващите 300 долара за барел.

В понеделник цените вече се повишиха до невиждан от 2008 г. връх, достигайки 140 долара за барел.

БГНЕС