Великобритания също прави подобна стъпка
САЩ налагат забрана върху целия внос на руски нефт и газ, съобщи американският президент Джо Байдън в свое обръщение, цитиран от АФП.

"Забраняваме целия внос на руски нефт и газ и енергия. Това означава, че руският петрол вече няма да бъде приеман на американските пристанища и американският народ ще нанесе още един силен удар на президента Владимир Путин", заяви Байдън в обръщение от Белия дом, като добави, че решението е взето "в тясно сътрудничество" със съюзниците.
Това е най-мащабното действие на администрацията досега за наказване на Москва заради нахлуването в Украйна.

Забраната дойде, след като демократите заплашиха със законодателство, за да принудят Байдън да го направи, на фона на въздействието на рязко покачващите се цени на горивата.

„Решението за забрана на вноса на руски нефт и газ ще засегне и самите САЩ, но Вашингтон смята, че трябва да предприеме тази стъпка“, каза Байдън.

САЩ възнамеряват да изпълняват ангажиментите си за колективна отбрана на НАТО в светлината на руската операция в Украйна, каза още той.

САЩ се готви да забрани доставките на петрол и газ от Русия

САЩ разбират причината съюзниците им в Европа да не могат да се присъединят към забраната за внос на енергия от Русия, добави президентът.

Ден по-рано руският вицепремиер Александър Новак подчерта, че отказът от руския петрол ще има катастрофални последици за световния пазар и ще доведе до скок на цените до над 300 долара за барел.

САЩ продължават да доставят заедно със съюзниците си оръжия и хуманитарна помощ за Украйна, уточни президентът.

Администрацията на Байдън е подложена на натиск да действа от края на миналия месец, когато авторитарният лидер на Русия Владимир Путин нареди непровокирано и кърваво нахлуване в Украйна.

Байдън в разговор със Зеленски: Ще засилим помощта за Украйна

Това се случва в момент, когато Путин заплаши да затвори кранчето на руския газ за Европа в отговор на бойкота на износа на енергия от страната му, което може да доведе до повишаване на цената на суровия петрол до зашеметяващите 300 долара за барел.

В понеделник цените вече се повишиха до невиждан от 2008 г. връх, достигайки 140 долара за барел.
 


САЩ разчитат на руския енергиен внос в много по-малка степен, отколкото Европа. Само около 7% от американския внос на течни горива е от Русия през 2020 г., според Американската администрация за енергийна информация. Но зависимостта на САЩ от руския суров петрол и петролни продукти значително нарасна през първата година от мандата на Байдън. Вносът само на суров петрол нарасна със 162%. През 2020 г. САЩ са внесли 28 млн. барела руски суров петрол. Сега той достига 73 милиона барела. От 2021 г. САЩ получават около 209 000 барела суров петрол на ден от Русия. Получават още 500 000 барела дневно други петролни продукти.

За разлика от тях 60% от руския износ на петрол отива в Европа, като покрива около една трета от търсенето на петрол на континента.
 


Русия е третият по големина износител на суров петрол и петролни продукти за САЩ. Америка получава по-голямата част от своя внос на нефт и нефтопродукти от Канада - 51,3%. След Канада се нарежда Мексико - 8,4%, след това Русия - 7,9%, и накрая Саудитска Арабия - 5,1%, според статистиката на Агенцията за енергийна информация за 2021 г.
Вносът на суров петрол, използван за производството на бензин, е с още по-малък дял - Русия осигурява на САЩ 3,5% от вноса на суров петрол. САЩ получават 61% от вноса си на суров петрол от Канада.

Стремежът към общонационална забрана на вноса на руски енергийни продукти набра сила, откакто по света исе разпространяват свидетелства и снимки на жестокостите на Путин в Украйна.

Председателят на Камарата на представителите Нанси Пелоси заяви в неделно писмо, че нейната камара разглежда законодателство за забрана на вноса на руски петрол. Тази седмица Конгресът трябва да приеме и пакет от помощи за Украйна в размер на 10 млрд. долара.

Законодателите и в Сената, и в Камарата на представителите внесоха множество законодателни предложения за такива забрани. В края на миналата седмица двупартийна група сенатори представи свой собствен законопроект за забрана на вноса на руски енергийни продукти, който Конгресът трябва да разгледа по бързата процедура.

Проучване на Ройтерс, направено в петък, показва, че 80% от американците подкрепят забраната за внос на руски петрол заради инвазията на Русия в Украйна.

Великобритания заяви, че ще прекрати вноса на руски петрол до края на тази година, в съответствие с изявлението на САЩ след инвазията в Украйна.

"Този преход ще даде на пазара, бизнеса и веригите за доставки повече от достатъчно време, за да заменят руския внос, който съставлява 8,0% от търсенето в Обединеното кралство", заяви в Twitter министърът на бизнеса Квази Квартeнг.

Санкцията за петрола не се отнася за руския природен газ, който представлява около 4% от доставките за Великобритания. Квартенг обаче заяви, че "проучва възможностите за прекратяване на тази мярка".

Съобщението бе направено в координация с ембаргото върху руския петрол, обявено от президента на САЩ Джо Байдън.

То рискува да задълбочи кризата с разходите за живот във Великобритания, където цените на бензина и дизела вече нараснаха на фона на пазарните сътресения след агресията на богатата на енергийни ресурси Русия срещу Украйна.

Но Квартенг заяви, че по-голямата част от вноса на суров петрол във Великобритания идва от "надеждни партньори" като САЩ, Нидерландия и държавите от Персийския залив.

"Ще работим с тях през тази година, за да осигурим допълнителни доставки", каза той. "Пазарът вече е започнал да отхвърля руския петрол, като в момента близо 70% от него не могат да намерят купувач", добави министърът.

Квартенг обяви създаването на нова правителствена работна група по въпросите на петрола, която да помогне на компаниите да се откажат от руския петрол.

В събота британски докери в съоръжение в Северозападна Англия отказаха да разтоварят руски петрол от танкер, призовавайки правителството да затвори "вратичката" в санкциите, позволяваща доставки от кораби под чужд флаг. 
БГНЕС