Точно две седмици след избухването на военния конфликт в Украйна - поредна тежка и напрегната нощ в страната, нови удари, още жертви и задълбочаваща се хуманитарна криза.

На фона на тази зловеща картина се появи лъч светлина - Украйна и Руската федерация се договориха днес за прекратяване на огъня от 09:00 до 21:00 ч. за евакуация на населението през шест хуманитарни коридора.

Според украинското правителство примирието ще бъде въведено по следните маршрути:

Енергодар - Запорожие;
Суми - в посока Полтава;
Мариупол - Запорожие;
Волноваха - Покровск;
Изюм - Лозова (област Харков);
В района на Киев: Ворзел, Буча, Бородянка, Гостомел, Ирпин - до Киев през Стоянка, Белогородка. 

Украйна и Русия се разбраха за временно спиране на огъня и хуманитарни коридори
 

♦ Неспиращи настъпления, все повече жертви и разрушения

За последните 24 часа при руски въздушни удари в Житомирска област загинаха девет души, включително три деца. Това съобщи във видеообръщение началникът на Житомирската областна военна администрация Виталий Бунечко, предаде Укринформ.

„През последните 24 часа при въздушни удари в Житомирска област загинаха девет души: четирима военнослужещи, а най-лошото е, че петима са цивилни. Сред петимата убити цивилни има две бебета и едно непълнолетно”, каза Бунечко. Според него Русия унищожава инфраструктурата в Житомирска област.

Вчера беше нанесен въздушен удар в завода „Изоват“ в Житомир.

Най-малко 10 души загинаха във вторник при руски обстрели срещу град Северодонецк в Източна Украйна. Това заяви в Телеграм шефът на администрацията на Луганска област Сергий Гайдай, предаде Франс прес.

Според Гайдай руската армия "е открила огън" по жилищни сгради и други постройки. Той не уточнява дали става дума за артилерийски обстрели. В района от няколко дни се водят ожесточени боеве. 
 
 
СЗО призова болниците в Украйна да не бъдат мишени

Подразделенията на проруските сепаратисти продължават да настъпват и в украинския град Мариупол, съобщи Москва, цитирана от ДПА. Бойците на самопровъзгласилата се Донецка народна република са напреднали с почти километър, откакто примирието в града приключи, обяви руското министерство на отбраната.

Мариупол, стратегически важен град на Азовско море, е обсаден от дни и се предполага, че условията за останалите там цивилни жители са плачевни. Няколко опита за евакуация на града се провалиха, въпреки че беше невъзможно това да бъде потвърдено чрез независим източник, отбелязва ДПА.

Според съобщенията им сепаратистите и руските части постигат успехи и на други места в Източна Украйна. Леонид Пасечник, ръководител на самопровъзгласилата се Луганска народна република, заяви, че град Попасна е превзет и украинските сили са обкръжени.

Украинските власти съобщиха, че руски военни самолети са нанесли нови удари по жилищни райони в източните и централните части на Украйна. Украински официални представители заявиха, че двама души, включително седемгодишно дете са загинали снощи в град Чугуев, който се намира малко по на изток от Харков.

Руската артилерия е обстрелвала покрайнините на Киев, което е принудило цивилните да се крият в убежища, докато същевременно достъпът до вода, храна и електричество е отрязан, каза Ярослав Москаленко, представител на властите, който координира хуманитарните усилия в Киевска област. По думите му обстрелът е направил невъзможно да бъдат евакуирани телата на петима души, които загинали при обстрел на автомобила си в Бородянка край Киев, както и тези на 12 пациенти в психиатрична болница там. Москаленко добави, че още 200 пациенти са блокирани там без храна и лекарства.

Историческа реч на Зеленски пред британския парламент с отзвук от Чърчил и Шекспир
 
Зеленски: Готов съм за диалог с Русия, но не и за капитулация

Президентът Володимир Зеленски обяви във видеобръщение, че за 13 дни война са загинали 52 деца, и добави, че Украйна няма да позволи на никого по света да пренебрегва страданията и убийствата на украинци, предаде Укринформ.

Украинформ съобщи, че Япония е изпратила на Украйна военно защитно снаряжение като бронежилетки, каски и други.

Украйна иска засилване на способностите си за противовъздушна отбрана (ПВО), заяви в интервю за Асошиейтед прес украинският военен аташе в САЩ генерал Борис Кременцки след съвещание в Пентагона, в което е участвал. По думите Кременцки това сега е приоритет номер едно за украинската армия.

"Може да бъдат наземни системи за ПВО. Може да бъдат изтребители, каквото е възможно", каза той. Кременецки заяви, че по света има страни, които разполагат със системи за ПВО съветско производство, с които украинците знаят как да боравят. "Правителството на САЩ също може да мотивира тези страни да ни предоставят това оборудване", заяви той.

По думите му са нужни и още противотанкови и бронебойни оръжия, както и способности за крайбрежна отбрана за защита от руските кораби на юг. Той каза, че Украйна е благодарна за получената подкрепа от САЩ и съюзниците им.

♦ Призив - войната трябва да приключи

Президентът на Украйна призова за прекратяване на войната с Русия, като заяви, че двете страни трябва да проведат преговори в името на народите си.

"Войната трябва да приключи. Трябва да седнем на масата за преговори - не заради остарели убийствени амбиции, а в интерес на народите си", заяви Володимир Зеленски във видеопослание.

Приветствайки решението на президента на САЩ Джо Байдън да забрани вноса на петрол от Русия, той заяви, че "това е най-силният сигнал към целия свят. Много е просто: Всеки цент, платен на Русия, се превръща в куршуми и снаряди, които летят към други суверенни държави".

Зеленски заяви, че Русия е обстрелвала и блокирала хуманитарни коридори за евакуация на цивилни граждани и отбеляза, че първият хуманитарен коридор, който е бил отворен, е само 1% от това, което трябва да се направи.

Официално: САЩ забраняват вноса на руски нефт и газ заради инвазията в Украйна
 

♦ Нови санкции

ЕС се съгласи да добави още руски олигарси и официални лица в черния си списък със санкции, да затегне контрола върху преводите на криптовалута и да се насочи към морския сектор заради войната на Москва в Украйна, съобщиха дипломати.

Блокът на 27-те държави също така даде зелена светлина за изключването на три беларуски банки от глобалната система за разплащания SWIFT заради подкрепата на Минск за нападението на Кремъл, съобщи в Twitter френската мисия, която е ротационен председател на ЕС.

Русия предупреди за глобални последици от американската забрана за внос на руски петрол