Украйна и Руската федерация се договориха за прекратяване на огъня от 9 до 21 часа за евакуация на населението през шест хуманитарни коридора.

Това каза на брифинг вицепремиерът на Украйна Ирина Верещук, предадоха Укринформ и CNN.

Според нея Украйна е изпратила писмото си и до Международния комитет на Червения кръст, а в 9 часа сутринта премиерът Денис Шмигал е провел разговор с ръководителя на МКЧК Питър Майер, за да потвърди това споразумение. Военните трябва да прекратят огъня от 9 до 21 часа.

Според правителството примирието ще бъде въведено по следните маршрути:

Енергодар - Запорожие;
Суми - в посока Полтава;
Мариупол - Запорожие;
Волноваха - Покровск;
Изюм - Лозова (област Харков);
В района на Киев: Ворзел, Буча, Бородянка, Гостомел, Ирпин - до Киев през Стоянка, Белогородка. 

По-рано сутринта Русия посочи, че ще в 10:00 ч. московско време ще обяви спиране на огъня и е готова да осигури хуманитарни коридори от Киев, Чернигов, Суми, Харков и Мариупол, а също и от други градове след съгласуване с Украйна. Това се казва в изявление, подписано от ръководителя на руския Междуведомствен координационен щаб за хуманитарно реагиране в Украйна генерал Михаил Мизинцев, цитирано от ТАСС.

В съобщението се уточнява, че Русия прави това с цел да гарантира сигурността на мирното население и чуждите граждани.

Втори конвой с цивилни напусна Суми, 3 хиляди са евакуирани от Ирпин

След обявяването на коридорите започнаха и евакуациите по градове и области: 

Ръководителят на областната администрация на Киев Олексий Кулеба призова жителите да се евакуират от града, съобщава „Политико“.

"Днес населението на Киевска област ще бъде евакуирано по хуманитарни коридори: Ворзел, Буча, Бородянка, Ирпен, Гостомел през Стоянка - Белгородка до град Киев."

Евакуацията бе определена за 11:30 ч. местно време или 10:30 ч. централноевропейско време. Заповедта за евакуация бе издадена час след като Кулеба призова жителите на Киев да се приберат в бомбоубежищата възможно най-бързо. 

Цивилни от Енергодар може също да бъдат евакуирани днес, заяви кметът на югоизточния украински град Дмитро Орлов.

Кметът заяви, че по време на временното прекратяване на огъня цивилните ще могат да се евакуират през хуманитарен коридор.

Орлов съобщи още, че градът очаква доставки на хуманитарна помощ.

Автобусите, които ще докарат хуманитарната помощ, ще натоварят цивилните, които искат да напуснат Енергодар. Цивилните ще могат да отидат в близкия град Запорожие, заяви градоначалникът. 

Междувременно двата етапа на евакуация на гражданското население от Суми вчера са завършили успешно, около 5000 души се намират в безопасност, съобщи заместник-началникът на украинската президентска канцелария Кирил Тимошенко, цитиран от Укринформ.

"Двата етапа на евакуацията от Суми завършиха успешно. Около 5000 души и над 1000 лични автомобила вече са в безопасност", написа той в чат приложението Телеграм.

Вчера заработи хуманитарен коридор от град Суми към Полтава в Централна Украйна, Лвов на запад и границите със съседните държави членки на ЕС. Организирани бяха две вълни на евакуация на гражданско население. Около 5000 украинци и около 1700 чуждестранни студенти са отведени в безопасност извън Суми, е съобщила според осведомителната агенция УНИАН украинският вицепремиер Ирина Верешчук, цитирана от ДПА.

ООН и УНИЦЕФ: Трябва да бъдат защитени непридружените и разделени деца, бягащи от Украйна

Суми е първият от пет избрани града, където сработва хуманитарен коридор за бягство. Градът се намира на около 30 км от руската граница. Руските войски атакуват Суми от дни.

Полтава е на около 170 км на юг и засега като цяло е пощадена от руското настъпление.

Украинските власти съобщиха, че руски военни самолети са нанесли нови удари по жилищни райони в източните и централните части на Украйна. Украински официални представители заявиха, че двама души, включително седемгодишно дете са загинали снощи в град Чугуев, който се намира малко по на изток от Харков. В град Малин в Житомирска област, която се намира на запад от Киев, при руски въздушен удар са загинали най-малко пет души, включително две деца.

Президентът Володимир Зеленски обяви във видеобръщение, че за 13 дни война са загинали 52 деца, и добави, че Украйна няма да позволи на никого по света да пренебрегва страданията и убийствата на украинци, предаде Укринформ.
БТА, Укринформ, CNN