61 болници в Украйна са били извадени от строя от руски атаки, според украинският министър на здравеопазването
Около 3000 души досега са били евакуирани от украинския град Ирпин, предаде ДПА, позовавайки се на украинските власти.

"Евакуацията на населението от град Ирпин към Киев продължава", обяви днес украинската служба по гражданска защита. "На почти 3000 цивилни беше оказана помощ", добавя службата.

ООН и УНИЦЕФ: Трябва да бъдат защитени непридружените и разделени деца, бягащи от Украйна

По информация от агенция УНИАН жителите на Ирпин нямат нито вода, нито електричество.

Вече няколко дни около Ирпин, който се намира на около 25 километра северозападно от украинската столица, се водят тежки боеве. Руски военни са окупирали част от града, който е бил с население около 45 000 души преди началото на руската инвазия. На снимки от Ирпин се вижда как стотици цивилни са се сгушили под разрушен мост и украински войници ги превеждат по импровизирани пешеходни мостове.

По информация от Киев в неделя поне осем души са били убити, след като руски военни обстреляли евакуационния маршрут. От началото на конфликта се водят тежки боеве за контрол и на близките градове Буча, Гостомел и Ворзел.

Кметът на Харков: Има удари по детски градини, училища, майчини домове, клиники


Междувременно украинският здравен министър Виктор Ляшко съобщи, че 61 болници в Украйна са били извадени от строя от руски атаки, предаде Ройтерс.

"Терористи от държавата агресор извадиха от строя 61 болници", каза той по телевизията и добави, че властите не могат да доставят медицински консумативи до населените места на фронтовата линия, защото липсват "хуманитарни коридори". Русия отрича да е атакувала цивилни цели.
БТА