Северноатлантическият алианс трябва да гарантира, че конфликтът в Украйна няма да се разпространи извън границите на страната. Това заяви генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

"Имаме отговорността да гарантираме, че конфликтът няма да ескалира и да се разпространи извън Украйна", заяви Столтенберг.

Зеленски: Готов съм за диалог с Русия, но не и за капитулация

"Това би било още по-опасно, разрушително и смъртоносно. Ситуацията може да излезе извън контрол. За да сме сигурни, че няма да има грешни решения у Москва, НАТО значително увеличи присъствието си в източната част на алианса, имаме 130 самолета в повишена готовност, над 200 кораба от крайния север до Средиземно море и хиляди допълнителни военнослужещи, разположени в региона. Ще защитаваме и отбраняваме всеки сантиметър от територията на всички съюзници", добави той.

Говорейки заедно с президента на Латвия Егилс Левитс, Столтенберг заяви, че руската инвазия причинява ужасяващи страдания и че хуманитарните последици са опустошителни, цитира „А Нюз“.

Столтенберг отбеляза, че страните от НАТО подкрепят Украйна, включително финансово, с помощ за обучение на войски и доставки на оръжие, както и с налагане на санкции срещу Русия. От своя страна латвийският президент заяви, че латвийците "са в пълна безопасност и са напълно защитени, защото Латвия е член на НАТО, което означава, че всяка страна от алианса ще дойде да ни защити".

Според латвийския президент Русия "разбира само от груба сила, а НАТО е най-силният военен съюз".

Путин настоя пред Шарл Мишел ЕС да накара Киев да зачита хуманитарното право

Столтенберг заяви още, че има достоверни данни, че Русия е нанасяла удари по цивилни граждани в Украйна, и призова Москва да прекрати конфликта. Ръководителят на НАТО призова също за „истински“ хуманитарни коридори в Украйна.

Цивилните граждани трябва да могат да се евакуират безопасно от Украйна, заяви Столтенберг.

БГНЕС