/ Guliver/Getty Images
Ръководителят на южнокорейското разузнаване Су Хун е изиграл ключова роля за организирането на историческата среща с КНДР, съобщава Ройтерс. В петък президентът на Южна Корея Мун Дже-ин и лидерът на КНДР Ким Чен-ун проведоха исторически разговори за помирение на Корейския полуостров.
 
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Су Хун се е просълзил, след като двамата лидери обявиха историческото споразумение, тъй като през последните две десетилетия той е основна фигура в диалога между двата врага. Преди близо 18 години разузнавачът пътува до Пхенян, за да убеди покойния лидер на КНДР Ким Чен Ир да организира безпрецедентна първа среща на върха в севернокорейската столица.
 

В петък Су Хун беше свидетел на обещанието на сина на Ким Чен Ир за траен мир на Корейския полуостров по време на срещата вчера, която този път се проведе в южната страна на демилитаризираната зона.
 
Ким прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Когато Мун Дже-ин беше избран за президент на Южна Корея, той назначи Су Хун за шеф на Националната служба за разузнаване с аргумента, че той е "правилният човек" за възраждане на диалога между двете държави, пише news.bg.
 

Нова ера на мира: За какво се договориха Ким Чен-ун и Мун Дже-ин?

Су Хун, който лично е помогнал за организирането на предишните две срещи на върха през 2000 и 2007 г., се разглежда като топ експерт на Южна Корея по въпросите на КНДР. Той е известен като южнокорееца, който е провеждал най-много срещи с Ким Чен Ир. 64-годишният е живял две години в Северна Корея в края на 90-те години.
 

Двете Кореи слагат край на войната тази година

Су Хун е един от първите южнокорейци, срещнали се с Ким Че-ун, който пое властта след смъртта на баща си през 2011 г. През март той беше част от 10-членна делегация, която посети Ким в Пхенян.
 
Су Хун стои и зад организирането на срещата между Ким Чен-ун и директора на ЦРУ Майк Помпео в Пхенян от 31 март до 2 април през 2018 г.