Северна и Южна Корея приветстваха "новата ера на мира. Лидерите им се договориха да работят за изпълнение на няколко исторически цели, сред които са Корейски полуостров без ядрено оръжие и слагането официално на край на Корейската война, предаде ДПА.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун изрази готовност да се откаже от ядрената програма на страната си, става ясно от общата декларация, разпространена след преговорите му с южнокорейския президент Мун Дже-ин.

Маргаритки, столове от орех и картина – символиката в срещата между двете Кореи

"Няма причина да се бием един срещу друг - ние сме един народ", каза Ким в изказването си в граничното селище Панминчжон в днешния ден, изпълнен с дълбок символизъм.

"Като стоя тук днес, виждам, че Южна и Северна Корея са един народ, една кръв и не могат да бъдат разделени", каза Ким.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

Северна и Южна Корея се договориха също да подготвят срещите с участието на САЩ и Китай "с оглед обявяване края на войната и установяване на траен и сигурен мир", се казва в Декларацията от Панминчжон.

Корейската война завърши през 1953 г. с примирие, без подписване на мирен договор.

Следващите срещи може да са в тристранен формат с участието на Северна и Южна Корея и САЩ или четиристранни, с участието и на Китай, се казва в документа.

Президентът Мун планира да посети севернокорейската столица Пхенян през есента за втора среща на върха с Ким, пише в декларацията.

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският му колега Мун Дже-ин
Guliver/Getty Images

В нея се изтъква, че двете държави ще се стремят да решат силно емоционалния въпрос за разделените след войната семейства.

Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

Срещата започна с историческо преминаване на Ким Чен-ун на южнокорейска територия - първо в историята за лидер на КНДР след края на войната. Ким се здрависа с президента Мун и задържа ръката му, после, очевидно извън сценария, двамата за кратко минаха отвъд редицата от сивкави бетонни плочи на севернокорейска територия, а после се върнаха заедно на южнокорейска земя.
След първата си среща Ким и Мун засадиха на военната демаркационна линия 65-годишен бор.
На пищна церемония по изпращането в граничното селище Панминчжон гръмко звучеше поп музика, а двамата лидери крепко си стиснаха ръцете, докато на голям екран пред сградата, където двамата разговаряха по-рано през деня, прожектираха снимки от срещата на върха.
След това Ким се качи на черната си лимузина Мерцедес, която потегли към КНДР. Севернокорейският лидер свали прозореца на колата и помаха на домакините, докато напускаше демилитаризираната зона, предаде Франс прес.
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Това е едва трета среща между лидерите на Юга и Севера. Бащата на сегашния лидер Ким Чен-ун - Ким Чен-ир, се срещна с двама южнокорейски президенти - през 2000 г. и 2007 г. Разговорите на 27 април бяха замислени и като подготовка за дългоочакваната среща на севернокорейския лидер Ким и президента на САЩ Доналд Тръмп, която може да се състои в края на месец май или началото на юни.

Ким Чен ун и Мун Дже ин
Guliver/Getty Images

БТА