/ БГНЕС
Маргаритки като знак на мира, планински пейзаж, въплъщение на идеята за помирение, дори маса, дълга точно 2,018 метра... Безброй символи изпълват залата на междукорейската среща на върха, предаде Франс прес.

Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)
 
В блясъка на фотосветкавиците севернокорейският ръководител Ким Чен-ун и президентът на Южна Корея Мун Дже-ин заеха днес местата си край овална маса от орехово дърво с надеждата около нея да се състои "откровен разговор без усещане за дистанция въпреки 65-годишното разделение", както се казва в изявление на Синия дом, южнокорейското президентство.

Ким Чен-Ун прекрачи демаркационната линия между двете Кореи (СНИМКИ/ВИДЕО)

В ъглите на стаята бяха поставени традиционни вази с цветя - божури, символ на гостоприемство, маргаритки като знак на мира и диви цветя, представляващи демилитаризираната зона.

Мун и Ким
БГНЕС

На стената имаше картина, изобразяваща планината Кумган - туристически обект в Северна Корея, привличал много южнокорейски туристи през 2000-те години. През 2008 г. Сеул забрани тези пътувания, след като севернокорейски войник застреля турист, влязъл в забранена зона.

Двамата лидери размениха любезности, застанали пред картината, после севернокорейският ръководител заяви, че е бил много развълнуван, стъпвайки на южнокорейска земя.

Мун и Ким
БГНЕС

Символиката впрочем не се отнасяше само до междукорейските връзки. На столовете от орехово дърво има изображение, на което край картата на Корейския полуостров се вижда точица, представляваща териториите в Японско море, контролирани от Южна Корея и наричани Докдо, към които обаче има претенции и Токио, където архипелагът се нарича Такешима.

Северна и Южна Корея откриха червена телефонна линия между лидерите си

Мун и Ким
БГНЕС

Мун и Ким посадиха борово дръвче и откриха паметна плоча до него с надпис: "Посаждаме мир и благоденствие" и имената на двамата държавни ръководители. Ти засипаха корените на растението с почва, докарана от различни краища на Корейския полуостров.

Мун и Ким
БГНЕС


Ким обеща повече да не буди президента на Южна Корея с ракетни опити (СНИМКИ)

Межрувременно ръководителите на Северна и Южна Корея подписаха декларация, в която се съгласяват да работят за "пълната денуклеаризация на Корейския полуостров", предаде Ройтерс.

БТА