Лидерите на двете Кореи приключиха първия кръг от преговорите си
Лидерите на двете Кореи се здрависаха днес на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха, съобщиха световните агенции.
 
Историческа среща между лидерите на двете Кореи (ВИДЕО)

Севернокорейският лидер Ким Чен-ун и южнокорейският президент Мун Дже-ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 г.
 
Guliver/Getty Images


По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.

След като бяха посрещнати от южнокорейски почетна рота в традиционни костюми, двамата се отправиха към Дома на мира, където се състоя срещата на върха.
 

Guliver/Getty Images


Севернокорейският лидер Ким Чен-ун прие поканата на президента на Южна Корея Мун Дже-ин да посети Сеул по всяко време, заяви говорителят на Мун, Юн Йон-чан, цитиран от ТАСС. По време на прегледа на почетния караул президентът Мун отбеляза, че това не е пълният му състав и, ако Ким Чен-ун посети Синия дом (президентската резиденция в Сеул), ще може да види пълната церемония по прегледа на караула, посочи говорителят.
 
В отговор Ким посочи, че ако бъде поканен в Синия дом, с радост би го посетил, след което южнокорейският президент отправи съответната покана, която беше приета, добави говорителят.
 

Guliver/Getty Images

 
Северна и Южна Корея откриха червена телефонна линия между лидерите си

По-късно Ким се завърна в севернокорейската част на Панминчжон в черна лимузина, съпроводен от 12 телохранители, които тичаха край колата му.

В 4.30 ч. по Гринуич, след като приключиха обяда си, двамата лидери участваха в церемония по засаждане на бор, растящ от 1953 г., когато е подписано примирието след Корейската война и символизиращ мира и благоденствието на Корейския полуостров.
 

Guliver/Getty Images


Ким Чен-ун присъства на концерт на южнокорейски музиканти в Пхенян (СНИМКИ)
 
БТА