/ БГНЕС
Лидерът на Северна Корея Ким Чен-ун е дал съгласие за проверка на севернокорейския ядрен полигон от американски инспектори, съобщава агенция Блумбърг, предаде ТАСС.
 
Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

В хода на неотдавнашната си среща с директора на ЦРУ Майкъл Помпейо Ким Чен-ун се е съгласил на молбата на САЩ да инспектират севернокорейския ядрен полигон, отбелязва агенцията.
 
Реакции от цял свят на изявлението на Ким Чен-ун, че спира ядрените опити

По нейни данни лидерът на Северна Корея в хода на разговорите с Помпейо е отбелязал, че "Пхенян няма причини да не замрази работата на полигона, ако бъде гарантирана безопасността" на Севера.

Блумбърг също така съобщава, че САЩ "разглеждат различни стъпки за проверка на работата на ядрените обекти" на Северна Корея, след като инспекторите получат официално разрешение за достъп до тях.
 
Тръмп потвърди: Помпейо се срещна с Ким Чен-ун, всичко премина много гладко

В събота Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити. Севернокорейският лидер каза, че считано от днес (бел.ред. 21 април), страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети.

Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия ден по-рано.
 
САЩ не са готови за отстъпки преди Северна Корея да спре ядрените си програми

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия, каза той.

Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап.
БТА