/ БГНЕС
Новината за планираната среща между американския президент Доналд Тръмп и севернокорейския лидер Ким Чен-ун разтърси света, но държавните медии в Северна Корея досега не са съобщили нищо за нея, предаде Асошиейтед прес.

Историческо: Тръмп прие да се срещне с Ким Чен-ун

Пхенян е изненадващо мълчалив след поредицата важни, вероятно дори исторически събития от последните месеци.

Северна Корея отправи призив към всички корейци по света

По същество севернокорейските власти от повече от месец не позволяват на представители на чуждестранни медии да посещават страната и въпреки че говорят за подобряване на междукорейските отношения, се придържат към същия гневен тон, насочен срещу САЩ и в подкрепа на ядрените оръжия, както и при ракетните опити миналата година.

Ким Чен-ун: САЩ е в обхвата на ядрените ни оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон

Служители в Сеул казват, че Пхенян не информира и тях. "Що се отнася до срещата на върха между Северна Корея и САЩ, няма официален отговор от севернокорейското правителство. Затова мислим, че Северна Корея подхожда предпазливо към въпроса, тъй като се нуждае от време, за да подготви позицията си", каза говорител на южнокорейското министерство на националното обединение.

САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари

За севернокорейските медии не е необичайно да се бавят със съобщаването на новините. Тъй като са държавни, всички вестници, радиа, телевизии и официалната информационна агенция неизменно се придържат към официалната позиция. Както отбеляза южнокорейският говорител, понякога е нужно известно време, докато се реши каква да бъде официалната позиция.

Възможно е също така севернокорейското правителство да се бави, защото се тревожи, че предложението за срещата може да пропадне, а това може да е трудно да се обясни на обществеността.

Тръмп: Ким ме обижда, като ме нарича стар, а аз се старая да съм му приятел

Досега обаче единственото официално съобщение за севернокорейското предложение за среща с Тръмп в замяна на мораториум върху ракетните и ядрените опити е дошло от Южна Корея.

Севернокорейският вестник "Нодон синмун" - печатният орган на Корейската трудова партия, публикува само няколко абзаца за посещението на висши южнокорейски представители миналата седмица.

Тръмп за преговорите между двете Кореи: Това е голямо начало

Той не спомена нищо за каквито и да е планове за среща на върха, да не говорим за някакви условия или изявления за това дали Ким сериозно обмисля да се откаже от ядрените си оръжия, отбелязва Асошиейтед прес.
БТА