САЩ КНДР Северна Корея
САЩ КНДР Северна Корея / Thinkstockphotos
САЩ заявиха, че Северна Корея може би само след месеци ще е способна да нанесе удар с ядрена балистична ракета срещу континенталната им територия, а Пхенян каза, че Вашингтон обмисля изпреварващо нападение срещу него, предаде Ройтерс.

Взаимните предупреждения бяха отправени на Конференцията по разоръжаването в Женева, дни след като правителството на американския президент Доналд Тръмп заяви, че ще увеличи ядрения потенциал на САЩ.

Само след няколко месеца Северна Корея вероятно ще е в състояние да нанесе удар с балистични ракети с ядрен заряд срещу САЩ, каза американският постоянен представител към конференцията Робърт Уд.

Той също така заяви, че арсеналите на Китай и Русия се увеличават. Изказването му бе разкритикувано от делегациите на двете страни. 

"Русия, Китай и Северна Корея увеличават своите арсенали, като засилват ролята на ядрените оръжия в своите стратегии за сигурност, а в някои случаи се стремят да разработват нови ядрени способности, за да заплашват другите мирни държави", каза Уд.

Тръмп и Ким Чен-ун „измериха“ ракетите си в Германия (СНИМКИ)

Северна Корея обвини САЩ, че се опитват да влошат ситуацията на Корейския полуостров, като "разполагат големи ядрени активи" близо до границите й и подготвят почвата за евентуален изпреварващ удар срещу нея. Като се има предвид естеството и мащабът на засиленото американско военно присъствие (в района), това се прави с намерение за нанасяне на изпреварващ удар срещу КНДР, каза севернокорейският дипломат Джу Йон-чхол.

Тръмп заяви, че неговият "ядрен бутон" е по-голям от този на Ким Чен-ун

"Американски служители, включително министърът на отбраната и директорът на ЦРУ, многократно са говорили за ядрена и ракетна заплаха от КНДР, за да оправдаят своя аргумент за военен вариант, а в американското правителство се обсъжда нова концепция за т.нар. разкървавен нос, ограничен изпреварващ удар срещу КНДР", заяви той.

Ким Чен-ун: САЩ е в обхвата на ядрените ни оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон

Уд отвърна, като каза: "Ако твърдите, че искате мир, прекратете опитите си с ядрени и балистични ракети и спрете провокативното си поведение и заплахи".
БТА