Ким Чен-Ун
Ким Чен-Ун / БГНЕС, архив
Лидерът на Северна Корея (КНДР) Ким Чен-ун заяви в новогодишното си обръщение, излъчено по телевизията, че Вашингтон няма да може да започне война срещу неговата страна, тъй като тя е развила техническата способност да нанася ядрени удари по цялата територия на САЩ, предадоха Ройтерс и Йонхап.
 
"Цялата територия на САЩ е в обхвата на нашите ядрени оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон. Това е реалност, не заплаха", заяви Ким.

Пхенян се готви да изстреля разузнавателен спътник
 
КНДР е приключила разработването на ядрената си програма през изтеклата година и ще премине към масовото производство на ракети и ядрени бойни глави, добави Ким Чен-ун, но подчерта, че "тези оръжия ще бъдат използвани само, ако бъде заплашена нашата сигурност".
 
Той подчерта, че е необходимо да се намали военното напрежение на Корейския полуостров и неговата страна е готова за преговори с Южна Корея. Освен това КНДР е готова да участва в Зимните олимпийски игри в Пьонгчан.

Северна Корея нарече Тръмп „изкуфял“ и „слабоумен“
 
"Участието на Северна Корея в Зимните олимпийски игри ще бъде добра възможност да покажем единството на народа и се надяваме игрите да бъдат успешни. Представители на двете Кореи могат да се срещнат скоро, за да обсъдят тази възможност", заяви лидерът на КНДР.
 
Корейската Централна телеграфна агенция спомена руския президент Владимир Путин след китайския му колега Си Цзинпин, изброявайки имената на чуждестранните лидери, изпратили поздравителни картички на Ким Чен-ун. Това показва, че дипломатическите отношения между Китай и КНДР остават напрегнати, отбелязва Йонхап.

Тръмп: Ким ме обижда, като ме нарича стар, а аз се старая да съм му приятел
БТА