/ БГНЕС
Речта на президента на САЩ Доналд Тръмп пред южнокорейският парламент вчера беше безкомпромисна и мрачна, но предложи "по-светъл път" на севернокорейския лидер Ким Чен-ун, пише британският в. "Гардиън".

Тръмп: Повече няма да търпим провокациите на Северна Корея

Тръмп описа ужасите, на които са изложени севернокорейците - включително в името на предполагаемото етническо превъзходство и нарече режима в Пхенян "трагичен експеримент в лаборатория на историята" и "страна, управлявана като секта".

Тръмп за властта в Северна Корея: Извратен режим

Ние няма да позволим на Северна Корея да се сдобие с атомна бомба. Не изпитвайте решимостта ни, предупреди Тръмп, уверявайки, че Америка не се стреми към конфликти, но няма да избяга от тях. Според него всички отговорни страни трябва да обединят силите си, за да изолират КНДР и да се справят с опасността, преди тя да е нараснала още повече.

Комисия на Сената на САЩ подкрепи нови санкции срещу Северна Корея

Посланието на Тръмп, насочено лично към севернокорейския лидер Ким Чен-ун, беше ясно: Оръжията, с които се сдобивате, не увеличават сигурността ви, а поставят режима под по-голяма заплаха. САЩ са готови да разговарят за по-светло бъдеще за Северна Корея, но пътят към това започва със спиране на заплахите и прекратяване на ядрената програма, подчерта американският президент - който не се сдържа да не похвали и собственото си голф игрище в Ню Джърси, отбелязва в. "Гардиън".

Тръмп
БГНЕС

Въпреки протегнатата ръка за мир, представителите на Демократичната партия в Конгреса на САЩ изразяват притеснение, че Тръмп не разбира последствията от евентуален превантивен удар по Северна Корея и смята, че съществува военно решение на ядрената криза, отбелязва в. "Гардиън" в друга статия.

Тръмп изрази готовност да разговаря с Ким Чен-ун

Изданието отбелязва, че Тръмп е предприел необичайната стъпка да разкрие присъствието на ядрена подводница в региона - без да обясни дали има предвид подводница с ядрен двигател, или носеща ядрено оръжие.

Медиите откриха политически подтекст в менюто, сервирано на Тръмп в Корея

Изказването на президента на САЩ в Сеул оставя възможност за преговори, за разлика от предишните му изявления, че преговори с Пхенян биха били загуба на време, но критиците му от опозиционната Демократическа партия се притесняват, че стремежът му към дипломация може да се окаже мимолетен.

Тръмп
БГНЕС

Тръмп често е казвал, че разчита на китайския президент Си Цзинпин да направи правилен избор за Северна Корея, подтиквайки го да наложи по-твърди санкции. Президентът на САЩ дори забавя изпълнението на предизборните си обещания за твърди мерки спрямо Китай в търговската област. Но надеждите Китай да помогне за справяне със севернокорейската заплаха може да не се оправдаят, пише в. "Ню Йорк таймс".

Северна Корея е "голям проблем", трябва "да бъде решен", заяви Тръмп

Тръмп
БГНЕС

Досега Си Цзинпин показва майсторство в правенето на последователни стъпки напред, без да стигне до налагането на по-тежки санкции, които според Белия дом наистина ще принудят Северна Корея да се откаже от ядрения си арсенал. Това е познат подход, с който са се сблъсквали и други американски президенти - но с напредването на севернокорейската ядрена програма, залозите нарастват, подчертава изданието.

Северна Корея плаши да разшири ядрения си арсенал

Тръмп
БГНЕС

Тръмп пристигна в Китай за най-голямото си изпитание. Дали като се сближи със Си и му предложи отстъпки ще може да го убеди да предприеме по-твърди действия спрямо Пхенян от който и да е от предшествениците си? Президентът на САЩ залага на това, но независимо какво смята той, може да се окаже, че Китай просто не разполага с достатъчно влияние над севернокорейския режим, предупреждават анализатори, цитирани от в. "Ню Йорк таймс".
БТА