/ БГНЕС
Американският президент Доналд Тръмп окачестви Северна Корея като "голям проблем", който трябва "да бъде решен", предаде АП.
 
Пред репортери на борда на самолета си на път за Япония той заяви, че по отношение на Северна Корея "в продължение на 25 години е била показвана тотална слабост".
 
Тръмп изрази задоволство от съюза между САЩ и Япония
 

БГНЕС


Някои регионални анализатори спекулираха, че присъствието на Тръмп в Азия може да подтикне Северна Корея да извърши ракетно изпитание. На въпрос за подобна възможност той отговори: "Скоро ще разберем".
 
Американският президент заяви също, че ще се срещне с китайския си колега Си Цзинпин като равен с равен. "Смята ни за много силни", каза той за Си.
 
Заплахата от Северна Корея - топ тема при обиколката на Тръмп в Източна Азия
 

БГНЕС


Тръмп защити твърдата си риторика по отношение на Северна Корея, заявявайки, че по време на разговорите му с азиатските лидери тази тема ще заеме важно място, предаде Ройтерс. Той каза, че скоро ще бъде взето решение дали Северна Корея да бъде включена в списъка с държави, подкрепящи тероризма.
 
Тръмп заяви също, че по време на азиатската обиколка - която ще е най-продължителното посещение в Азия на американски президент от времето на президента Буш-старши - планира да се срещне с руския си колега Владимир Путин. "Мисля, че се очаква да се срещнем", посочи той. "Искаме помощта на Путин за Северна Корея", добави президентът.
 

БГНЕС


Преди да отиде в Пекин, за да убеждава Си Цзинпин да се ангажира с още действия по отношение на Пхенян, Тръмп ще се стреми да създаде единен фронт срещу Северна Корея с лидерите на Япония и Южна Корея, отбелязва Ройтерс.

Освен КНДР другата главна тема на обиколката ще е търговията.
БТА