Президентът на САЩ Доналд Тръмп окачестви американско-японския съюз като завет за "силата на свободата да преобразява", предаде АП.
 
Той заяви, че двете страни някога са воювали помежду си, но сега са приятели и партньори в стремежа си към по-добър свят. Това беше индиректно послание за общите действия на Тръмп и японския премиер Шиндзо Абе да поставят под натиск Северна Корея, за да се откаже от разработването на ядрени оръжия, отбелязва АП.
 

БГНЕС


Заплахата от Северна Корея - топ тема при обиколката на Тръмп в Източна Азия

Тръмп каза това в реч във военновъздушната база "Йокота" край Токио, след като пристигна в Япония за първия етап от азиатската си обиколка. В резултат на внезапна японска атака срещу базата в Пърл Харбър САЩ влизат във Втората световна война.
 

БГНЕС


Пред военнослужещите Тръмп заяви, че те са най-голямата заплаха за тираните и диктаторите, които тормозят невинните. В словото си президентът на САЩ определи Япония като "ценен партньор и изключително важен съюзник". "Благодаря на Япония, че ни прие, както и за десетилетията на прекрасно приятелство между нашите две страни", заяви Тръмп.
 
Тръмп и Мелания отдадоха почит на загиналите в Пърл Харбър (ВИДЕО)
 

БГНЕС


Той и съпругата му Мелания бяха посрещнати от въодушевено множество. На американския президент беше дадено яке "бомбер". Той побърза да го облече, след като преди това съблече сакото си и заяви: "Това (бомберът) ми харесва повече". "Бих искал да ви отдам дължимото за вашите постижения", каза Тръмп пред военнослужещите.
 

БГНЕС


Очарование в бяло: Мелания Тръмп на Хаваите (СНИМКИ/ВИДЕО)

След речта в базата "Йокота" Тръмп се отправи към голф комплекс в околностите на Токио, където се срещна с японския премиер Шиндзо Абе. Двамата отидоха да обядват с японския голф играч Хидеки Мацуяма.
 

БГНЕС

На влизане в ресторанта на комплекса Тръмп и Абе се подписаха на бяла шапка, на която пишеше: "Доналд и Шиндзо, направете съюза още по-велик". Надписът беше в чест на американско-японския съюз и представляваше игра на думи с мотото на предизборната кампания на Тръмп "Да направим Америка отново велика".
 

БГНЕС

БТА