/ Guliver/Getty Images
Журналистите уловиха политически намек в менюто, подготвено специално за визитата в Сеул на президента на САЩ Доналд Тръмп, пише агенция "Блумбърг".
 
Сред ястията, включени за официалната вечеря, са царевична каша със зеленчуци, ориз с гъби мацутаке, отлежал соев сос и скариди, уловени край островите Токто. Тези острови отдавна са спорна територия между Южна Корея и Япония, която ги нарича Такешима. Според журналистите, по този начин корейските домакини се опитват да намекнат на американския президент с кого е по-добре да развива отношения.
 
Тръмп пак отнесе подигравки, този път в Япония (СНИМКИ/ВИДЕО)

"Блумбърг" посочва, че една от целите на азиатската обиколка на Тръмп е подобряване на тристранните отношения между САЩ, Южна Корея и Япония на фона на заплахата от страна на КНДР и доминирането на Китай в региона. Но териториалните спорове, които продължават от началото на миналия век, могат да попречат на това.
 

Guliver/Getty Images


Журналистите се обърнаха към японското правителство с молба да коментира въпроса със скаридите. В отговор представител на японските власти призова да се избягват всякакви действия, които може да предизвикат негативни последици за отношенията между Токио, Сеул и Вашингтон.
 
Кадри с Тръмп предизвикаха коментари в социалните мрежи (ВИДЕО)

Корейската страна, на свой ред заяви, че менюто е било съставено така, че да изрази уважение към американския президент и да засили връзките между президентската двойка в САЩ и тази в Южна Корея.
 

Усмивката на Мелания Тръмп стана истински хит в Южна Корея (ВИДЕО)

"Блумбърг" нарича "провокация" и присъствието на вечерята на жени, които по времето на Втората световна война са били заставени да работят в публичен дом, посещаван от японски войници. Хиляди корейки, китайки, филипинки и жени от други държави са били принудени да обслужват войници от императорската армия. През 2015 г. Токио и Сеул сключиха сделка, според която Япония предоставя 8,8 млн. долара за създаване на фонд за помощ на жертвите на сексуално насилие в годините на войната.
 

Guliver/Getty Images


През януари т. г. японците временно отзоваха посланика си в Южна Корея заради това, че корейци поставиха в град Пусан срещу сградата на японското консулство паметник на жените, използвани като сексуални робини. Аналогичен паметник беше поставен в Сеул няколко години по-рано.
БТА