/ БГНЕС, архив
Северна Корея (КНДР) направи рядко изявление, обръщайки се към всички корейци по света, като призова да постигнат пробив за обединението на страната без помощта на други държави, предаде Ройтерс.

След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)
 
Всички корейци трябва "да подпомагат контактите, пътуванията и сътрудничеството между Северна и Южна Корея", се казва в изявлението, цитирано от севернокорейски държавни медии. Пхенян обеща да смаже всички предизвикателства пред обединението на полуострова.
 
ЦРУ: Месеци делят Северна Корея от възможността да постави Америка в опасност

В изявлението, направено след съвместна среща на правителството и политически партии, се подчертава, че корейците трябва да се борят енергично за намаляване на военното напрежение и създаване на мирен климат на Корейския полуостров. Военното напрежение е сред основните пречки пред подобряването на отношенията между двете Кореи и обединението.
 
Видя се, че съвместните военни учения с чужди сили не помагат развитието на отношенията между Северна и Южна Корея, се отбелязва в изявлението.

Активисти подпалиха снимката на Ким Чен-ун и севернокорейското знаме (СНИМКИ)
 
КНДР не съобщи защо е била организирана срещата, но в изявлението се казва, че тя е целяла да подкрепи забележките на лидера Ким Чен-ун относно обединението на полуострова, направени в новогодишното му обръщение.
 
Пхенян подчертава, че тази година е от значение за Северна и Южна Корея, защото се навършват 70 години от основаването на КНДР.

Тръмп за преговорите между двете Кореи: Това е голямо начало

 
За южната Република Корея годината е важна, защото следващият месец страната ще бъде домакин на Зимните олимпийски игри.
БТА