След дълго мълчание: За какво се договориха Северна и Южна Корея? (ВИДЕО/СНИМКИ)

Северна и Южна Корея се договориха да водят военни преговори, се казва в съвместно изявление, след като двете страни започнаха официален диалог за пръв път от над две години, предаде Ройтерс.

Военните преговори бяха предложени от Сеул през юли миналата година, отбелязва ДПА.

Тръмп за преговорите между двете Кореи: Това е голямо начало

В разговорите Южна Корея е поискала от Севера да спре враждебните действия, които изострят напрежението на Корейския полуостров. КНДР е отвърнала, че е необходимо да се гарантира мирна обстановка на полуострова, и се е съгласила да води военни преговори с южната си съседка за понижаване на напрежението, съобщи Сеул.

Северна Корея Южна Корея преговори
БГНЕС

СНИМКИ: Какво може армията на Северна Корея

Северна Корея също така се е съгласила да изпрати високопоставена делегация на Зимните олимпийски игри в южнокорейския град Пьончан следващия месец, но ръководителят на делегацията й е реагирал отрицателно на споменаването на възможността за безядрен Корейски полуостров в днешните разговори в пограничното селище Панминчжон, заяви южнокорейското правителство.

Северна и Южна Корея са се договорили да продължат консултациите на високо равнище за нормализиране на двустранните отношения, се казва в съвместното изявление след разговорите, цитирано от ТАСС.
СНИМКИ: Ето така тренират американските и южнокорейските морски пехотинци

Двете Кореи са се споразумели още да активизират обмена в различни области. Страните са обсъдили въпроси по възстановяването на пряката телефонна линия в Панминчжон, "горещата" линия на военна връзка, както и възможността за нова среща на роднини от разделени семейства, въпреки че последната точка не бе включена в съвместната декларация след днешните преговори.

Постигнат е напредък и по възможността за съвместно излизане на делегациите на двете Кореи на церемониите по откриване и закриване на Олимпийските игри в Пьончан. Въпросът ще продължи да се обсъжда в следващите кръгове от двустранните преговори.

Северна Корея Южна Корея преговори
БГНЕС

БТА