преговори
преговори / БГНЕС
Първият кръг от диалога за нормализация на отношенията между Република Корея и КНДР започна в граничния пункт Панминчжон в демилитаризираната зона, разделяща на две Корейския полуостров, съобщи южнокорейското министерство на обединението, цитирано от Ройтерс и ТАСС.

Съобщава се, че главна тема на първите от декември 2015 г. междукорейски преговори ще бъдат някои практически крачки по подобряването на отношенията между Сеул и Пхенян и в частност евентуалното участие на спортисти на Северна Корея в предстоящата през февруари т.г. зимна олимпиада в южнокорейския зимен курорт Пьончан.

Кой ще участва в преговорите между Северна и Южна Корея?

В съставите на делегациите на двете страни има по пет души. Делегацията на Юга се води от министъра на обединението Чхо Мьон-кьон, а на Севера - от председателя на комитета за мирното обединение Ри Сон-гвон. Те се събраха в триетажния Дом на мира от южнокорейската страна на демаркационната линия.

"Надявам се преговорите да донесат ценни резултати", заяви при откриването на срещата Ри Сон-хвон. После лидерите на двете делегации си стиснаха ръцете.

Тръмп за преговорите между двете Кореи: Това е голямо начало

По пътя към Панминчжон лидерът на южнокорейската делегация каза пред репортери, че тя е готова да обсъжда и подновяването на срещите на семействата, разделени от Корейската война преди над 60 г. Някои високопоставени южнокорейски служители, цитирани от Ройтерс, дори се надяват, че двете Кореи могат да се договорят за участие под едно знаме при откриването на олимпиадата. Чхо не каза нищо по този въпрос, но се усмихна пред репортерите и, посочвайки дипломатическото си куфарче, добави: "Нося в него известен багаж".

Северна Корея може да участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан

Този първи официален контакт между двете страни от над 2 г. стана възможен, след като миналата неделя севернокорейският лидер Ким Чен-ун в обръщение към нацията нареди "да бъдат създадени всички необходими условия за подобряване на отношенията с Юга и да се води политика, която да позволи пробив в делото за мирното обединение". Южнокорейският президент Ким Дже-ин приветства предложението и на свой ред предложи да започнат преговори възможно най-скоро.
 
БТА