Президентът на САЩ Доналд Тръмп
Президентът на САЩ Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп изрази задоволство от възобновяването на преговорите между двете Кореи и изрази надежда, че те ще продължат и след Олимпийските игри в Сеул през февруари, предаде Франс прес.

Северна Корея прие предложението на Южна: Преговори на 9 януари
 
"В подходящия момент ще се включим" в тези преговори, които се възобновяват след две години изострено напрежение заради три ядрени опита и множество ракетни тестове на КНДР, добави Тръмп в президентската резиденция Кемп Дейвид.

Северна Корея може да участва на Зимните олимпийски игри в Пьончан
 
"Сега говорят за Олимпийските игри. Това е голямо начало и ако се получи нещо от тези разговори, това ще е прекрасно за цялото човечество. Подкрепям тези преговори на 100 процента", заяви Тръмп, цитиран от ТАСС.
 
Според Тръмп до възобновяването на преговорите между двете Кореи се е стигнало благодарение на натиска, който Вашингтон е оказал на Пхенян.
 
На въпрос от журналист готов ли е Тръмп да разговаря по телефона с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, той отвърна: "Разбира се, аз винаги вярвам в диалога."

Южна Корея предложи на северната си съседка преговори за подобряване на отношенията
 
В новогодишното си обръщение лидерът на КНДР Ким Чен-ун обяви готовност да изпрати севернокорейските спортисти да участват в зимните Олимпийски игри в Южна Корея.
 
В отговор на това президентът на Южна Корея Мун Дже-ин възложи на правителството си да започне подготовка за преговори с КНДР за нейно възможно участие в тази олимпиада.
 
В сряда двете Кореи възстановиха линията на специална връзка в селището Пханмунджом на съвместната им граница, а в петък южнокорейското министерство на националното обединение обяви, че Пхенян е приел предложението на Сеул за първите преговори на високо равнище от декември 2015 г. насам, припомня ТАСС.
БТА