Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп прие поканата за среща с лидера на Северна Корея Ким Чен-ун, като мястото и датата ще бъдат определени допълнително. Това съобщи говорителката на Белия дом Сара Сандърс, цитирана от Ройтерс и АП.

Москва приканва Вашингтон и Пхенян към пряк диалог
 
Южнокорейска делегация, която е на посещение във Вашингтон, предаде послание на Тръмп от Ким Чен-ун и покана за среща.
 
„Президентът Тръмп оцени високо приятните думи на южнокорейската делегация и президента на Южна Корея Мун. Той ще приеме поканата за среща с Ким Чен-ун на място и във време, които ще бъдат определени. Очакваме денуклеаризация на Северна Корея. Междувременно всички санкции и максимален натиск трябва да останат", се казва в изявлението на Сандърс.

САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари
 
Преди това директорът на южнокорейската Служба за национална сигурност Чун Ею-йо, който оглавява делегация във Вашингтон, съобщи пред репортери в Белия дом, че Ким Чен-ун е обещал да се въздържа от нови ядрени и ракетни тестове. Пратеникът на Сеул каза още, че Тръмп изразил желание да се срещне с лидера на Севера до месец май.

Ким Чен-ун: САЩ е в обхвата на ядрените ни оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон
 
По-късно Тръмп заяви, че е постигнат "голям напредък" със Северна Корея, но санкциите срещу нея ще останат до сключването на споразумение, предоха осведомителните агенции.
 
"Ким Чен-ун е говорел пред южнокорейските представители за денуклеаризация, не само за замразяване на ядрените си оръжейни програми", написа Тръмп в Туитър.

САЩ са готови да преговарят със Северна Корея
 
"Без ракетни тестове на Северна Корея през този период. Голям напредък беше постигнат, на санкциите ще останат, докато бъде постигнато споразумение", пише още президентът на САЩ и добавя: "Срещата се планира".
БТА