/ Thinkstock/Getty Images
Русия приканва САЩ и Северна Корея да преминат от тактика на изчакване към установяване на пряк диалог. Това заяви в интервю за ТАСС руският зам.-министър на външните работи Игор Моргулов, предаде агенцията.
 
"Москва неизменно се обявява за установяване на пряк диалог между Вашингтон и Пхенян", посочи дипломатът. "В нашите контакти с всяка от страните убеждаваме партньорите да преминат от изчаквателна тактика към инициативни стъпки за установяване на пряк диалог, да се възползват от благоприятния прозорец на възможности, отворил се благодарение на олимпийското затишие за периода на игрите в Пьончан", заяви той.
 
САЩ и Северна Корея си размениха предупреждения за ядрени удари

Редица медии съобщиха, че в Пьончан е имало възможност за пряк контакт между делегациите на САЩ и на КНДР, напомни той. "За жалост тази инициатива не бе осъществена. Надяваме се и американците, и севернокорейците да осъзнаят, че диалогичният път няма алтернатива", добави Моргулов.
 
Тръмп и Ким Чен-ун „измериха“ ракетите си в Германия (СНИМКИ)

Ако получи съответното запитване, каквото засега няма, Москва е готова, по думите му, да предостави площадка за диалог между Пхенян и Сеул. "От наша гледна точка единствено условие за осъществяването му трябва да е липсата на каквито и да било условия и от двете страни", каза руският представител.
 
Русия разчита очерталата се "перспектива за междукорейско сближаване да не бъде разрушена с необмислени стъпки към подновяване на военната дейност в субрегиона", посочи руският дипломат.
 
Ким Чен-ун: САЩ е в обхвата на ядрените ни оръжия и на бюрото ми винаги има ядрен бутон

Руско-севернокорейската междуправителствена комисия по търговско-икономическото сътрудничество ще заседава в края на март в столицата на КНДР, съобщи Моргулов. Москва ще продължи сътрудничеството с Пхенян в сферите, незасегнати от ограниченията на Съвета за сигурност на ООН, увери той.
 
Тръмп заяви, че неговият "ядрен бутон" е по-голям от този на Ким Чен-ун

По-рано зам. външният министър на Северна Корея Син Хон-чхол също заяви, че Пхенян смята да развива сътрудничеството с Москва "независимо от съществуващите спънки", отбелязва ТАСС.
БТА