/ БГНЕС
Президентът на САЩ Доналд Тръмп няма да предложи на Северна Корея съществено облекчаване на санкциите, преди Пхенян съществено да ограничи ядрените си програми, пише в. "Уолстрийт джърнъл", цитиран от Ройтерс.
 
"Когато президентът казва, че няма да повтори грешките от миналото, това означава, че Съединените щати няма да направят съществени отстъпки, като вдигане на санкции, преди Северна Корея да ограничи съществено ядрените си програми", заявил пред вестника висш представител на американското правителство.

Ким Чен-ун: Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити

В събота Ким Чен-ун обяви, че Северна Корея вече няма нужда от ядрени и ракетни опити. Севернокорейският лидер каза, че считано от днес (бел.ред. 21 април), страната му ще затвори своя полигон за ядрени изпитания, ще спре да прави такива тестове и ще прекрати изстрелванията на междуконтинентални балистични ракети. Решението е било взето на заседание на Централния комитет на управляващата Корейска трудова партия ден по-рано.
 

БГНЕС


Реакции от цял свят на изявлението на Ким Чен-ун, че спира ядрените опити

Ким аргументира този драматичен обрат с факта, че Северна Корея вече е проверила оперативността на ядрените си оръжия. Затова нямаме нужда от нови ядрени и ракетни опити и полигонът в северната част на страната изпълни своята мисия, каза той. Това изявление бе разпространено от севернокорейската държавна информационна агенция КЦТА и препредадено от южнокорейската Йонхап.
 
Северна Корея потъна в мълчание за бъдещата среща на Тръмп и Ким Чен-ун

"Ние никога няма да използваме ядрено оръжие, ако против нашата страна няма ядрена заплаха или провокация", дава да се разбере Северна Корея. Тя ще съсредоточи "всичките си усилия върху създаването на силна социалистическа икономика и мобилизирането на човешките и материалните ресурси на страната с цел рязко повишаване на жизнения стандарт на (населението)".

Доналд Тръмп незабавно приветства съобщението на Ким Чен-ун и го определи като "много добра новина за Северна Корея и света".
 

БГНЕС


Ден по-късно обаче във в. "Вашингтон поуст" се появи информация, че съветниците на американския президент са изключително скептично настроени към внезапния отказ на Северна Корея от по-нататъшни ядрени и ракетни тестове и смятат, че обещанието на Пхенян е "капан".
 
Тръмп: Може да не отида на срещата с Ким Чен-ун или с уважение да я напусна

Според изданието в Белия дом са силно притеснени от твърде голямата отзивчивост на Ким Чен Ун и все повече се съмняват в искреността му. Според президентските съветници севернокорейският лидер цели да "създаде илюзията" на изключително благоразумен и готов на компромиси държавен глава, за да може да получи облекчаване на икономическите санкции срещу страната си, а всъщност им готви "капан".
БТА