Доналд Тръмп
Доналд Тръмп / Guliver/Getty Images
Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви, че обмисля три или четири дати, както и пет места за предстоящата си среща със севернокорейския лидер Ким Чен-ун. Наред с това той отбеляза, че все още не е ясно дали срещата изобщо ще се състои, предаде Ройтерс. По-рано Тръмп говореше за края на май или началото на юни.
 
"Трябва да решим, имаме три или четири дати", каза президентът в интервю за телевизия "Фокс нюз" в навечерието на среща между севернокорейския ръководител и президента на Южна Корея Мун Дже-ин на демаркационната линия между двете Кореи, посочва Франс прес.

Съветниците на президента Тръмп разглеждат обещанията на Пхенян като „капан“
 
На въпрос за очакванията му за срещата, Тръмп отговори: "Възможно е да си тръгна бързо - с уважение - от разговорите, възможно е. Може срещата дори да не се състои, кой знае. Трябва да ви кажа обаче, че те искат да се срещнем".
 
Тръмп обясни, че срещата между предложения от него за държавен секретар Майк Помпейо със севернокорейския лидер в Пхенян наскоро не била планирана.
 
"Не се очакваше той да се срещне с Ким Чен-ун, но го направи. Уредиха това, макар че той беше там за малко, каза президентът и добави, че иска да публикува "невероятните" снимки от тази среща. Той отбеляза, че директорът на ЦРУ Помпейо и Ким са разговаряли повече от час.

Тръмп: Може да не отида на срещата с Ким Чен-ун или с уважение да я напусна
 
В интервюто Тръмп каза, че е решил да не участва в разследването на специалния прокурор Робърт Мълър за намеса на Русия в изборите, но може да промени решението си, "тъй като това, което се случва е позор". Той разкритикува федералните агенти, че са използвали заповед за претърсване срещу неговия адвокат Майкъл Коен и бившия шеф на кампанията му Пол Манафорт, посочва Асошиейтед прес.
 
В телефонното интервю за предаването "Фокс и приятели" Тръмп каза, че личният му адвокат Коен го представлява "в откачената сделка със Сторми Даниълс" и че според него, юристът не е направил нищо нередно.
 
Преди президентът твърдеше, че не е знаел за платените от Майкъл Коен 130 000 долара на порноактрисата Сторми Даниълс в замяна на мълчанието й за предполагаема нейна афера с Тръмп. Обитателят на Белия дом отрича да е имал сексуална връзка с Даниълс. Той твърди също, че не са използвани средства от кампанията и че Коен е разследван във връзка с бизнеса си.

Северна Корея потъна в мълчание за бъдещата среща на Тръмп и Ким Чен-ун
 
Белият дом се опита преди време да омаловажи значението на Коен за Тръмп, уверявайки, че дългогодишният приятел на милиардера е само един от многото му адвокати.
 
В интервюто Тръмп каза, че е прекарал една нощ в Москва по време на пътуване в Русия през 2013 г., предаде Асошиейтед прес.
 
"Разбира се, че нощувах там", каза Тръмп. Той е бил там за конкурса "Мис Вселена", чиято марка притежаваше и който бе проведен в Русия през 2013 г. Тръмп добави, че "никога" не е казвал, че е напуснал Москва, без да нощува там.

Пет възможни места за среща Тръмп - Ким Чен-ун
 
В новата си книга бившият директор на ФБР Джеймс Коми пише, че Тръмп му е казал по няколко повода, че не е пренощувал в Русия.
 
В компрометиращо досие за Тръмп, появило се малко преди президентските избори в САЩ през 2016 г., се казваше, че според непотвърдена информация Тръмп е прекарал нощта с проститутки по време на това пътуване. Тръмп отрича тези твърдения.
БТА